Megdöbbentő számok: még a kijárási korlátozás se tett be a magyar sörfogyasztásnak

Megdöbbentő számok: még a kijárási korlátozás se tett be a magyar sörfogyasztásnak

agrarszektor.hu
A kijárási korlátozás "főszezonjában", azaz 2020. március-áprilisban 25 milliárd forint fölötti forgalmat bonyolított a sör hazai kiskereskedelmi forgalma, amely 18%-os értékbeli és 13%-os mennyiségi növekedést jelent az előző év azonos időszakhoz képest, derült ki a Nielsen piackutató kiskereskedelmi indexének adataiból. Az online forgalom még látványosabb volt, ugyanis a webáruházak forgalma 85%-kal emelkedett, igaz, ez még így is csupán az összforgalom 0,5%-át teszi ki a kategórián belül. A tapasztalatok szerint a magyarok a dobozos, világos és félliteres söröket kedvelik a leginkább.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2020. március-áprilisában, a Covid-19 világjárvány miatt elrendelt kijárási korlátozás első két hónapjában 58 millió liter sör került a magyar fogyasztók online és offline kosarába, ami közel 110 millió üveg vagy doboz "folyékony kenyeret" jelent. A 25 milliárdos kéthavi forgalom összesen egyötödével volt több, mint 2019. március-áprilisában, derült ki a Nielsen piackutató elemzéséből.

A korlátozás alatt leginkább a diszkontok, valamint a nagy alapterületű szupermarketek és hazai láncok vitték a prímet: az értékbeli forgalom közel 40%-a náluk realizálódott, míg a 2500 négyzetméteresnél nagyobb hipermarketekre és a kisebb alapterületű (51-200 nm-s) üzletekre pedig a forgalom egy-egyötöde jutott. Az online sörértékesítés is felpörgött a világjárvány alatt, ugyanis az előző év azonos időszakához képest 85%-kal emelkedett értékbeli forgalma. Ez számokban kifejtve annyit tesz, hogy 128 millió forint értékben közel negyedmillió liter fogyott belőle, ami 76%-os mennyiségi növekedést jelent.

Ami a sörtípust illeti, az általános trendekhez hasonlóan a forgalom több mint 95%-a árpasör, a búzasör csupán 2%-ot hasított ki a vizsgált két hónap értékbeli forgalmából. A világos sörök vitathatatlanul vezetnek, 97%-ban ebből a típusból fogyott. A kosarakba kerülő sörök négyötöde dobozos, 12%-a üveges. Az értékesített sörök háromnegyede félliteres kiszerelésű.

A kijárási korlátozás alatt zárva tartottak a vendéglátóipari egységek is, ami egyértelműen az otthoni sörfogyasztás felé terelte a fogyasztókat. A preferenciák azonban lényegében változatlanok maradtak: a magyarok a világos, márkás sörökre voksoltak otthonaikban is

- mondta Hajnal Dóra, a Nielsen vezető tanácsadója.

A Nielsen piackutató elemzése szerint a márkás sörök tartották pozíciójukat. Az értékbeli forgalom közel 90%-a a gyártóknál landol.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?