Kész, vége? Eltűnhet a magyar málna a boltokból?

Kész, vége? Eltűnhet a magyar málna a boltokból?

agrarszektor.hu
Évről évre csökken a málnatermesztés Magyarországon, ami elsősorban a klimatikus viszonyok változásának tudható be. Míg az ezredfordulón 1500 hektáron termesztettek málnát hazánkban, addigra mára a termőterület 160 hektárra csökkent. A magyar málna háttérbe szorulását az is jól mutatja, hogy a friss és a fagyasztott málna külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2019-ben Magyarországon, vagyis sokkal több import málna áramlott az országba, mint amennyit hazánk exportált külföldre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyar málnatermesztés elsősorban a klimatikus viszonyok változása miatt évről évre csökkenő tendenciát mutat - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. A KSH adatai szerint az ezredfordulón 1500 hektáron termesztettek málnát, azóta a málna termőterülete folyamatosan csökkent, jelenleg 160 hektár körül alakul.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A friss és a fagyasztott málna külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2019-ben: a KSH adatai szerint a friss málna behozatala 31 százalékkal 458 tonnára nőtt, ugyanakkor a kivitele 0,7 tonnáról 2,5 tonnára emelkedett az előző évihez képest. Az export elsősorban Romániába és Szlovákiába kerül. Az idei év első öt hónapjában a friss málna beszállítása (elsősorban Spanyolországból) 21 százalékkal 192 tonnára csökkent az előző esztendő azonos időszakához képest. A KSH adatai szerint a fagyasztott málna behozatala 3 százalékkal 2,5 ezer tonnára csökkent, ugyanakkor a kivitele 2 százalékkal 1,05 ezer tonnára nőtt 2019-ben az előző évihez képest. Az idei év első öt hónapjában a fagyasztott málna importja 86 százalékkal 1,41 ezer tonnára, a kivitele 29 százalékkal 613 tonnára emelkedett az előző év hasonló időszakához képest.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi málna a 23. héten jelent meg a kínálatban 1200 forint/kilogramm átlagáron. A málna termelői ára 1630 forint/kilogramm volt 2020 23-33. hetében, nem változott az előző év azonos periódusához képest.

Forrás: MTI/Varga György

Európai Unió

Szerbia a legnagyobb málnatermelő Európában, ahol a málnaültetvények területe a 2011. évi csaknem 12 ezer hektárról 2019-re 23,2 ezerre nőtt. Tavaly azonban a túlkínálat és az alacsony felvásárlási árak miatt sok termelő felszámolta a málnaültetvényét. Idén Szerbiában jégeső, heves esőzések okoztak károkat az ültetvényekben, ezzel együtt a szerbiai statisztikai hivatal közleménye szerint a málna termése 7,4 százalékkal 130 ezer tonnára nő a 2019. évihez képest. Lengyelország a második legnagyobb málnatermelő Európában, részesedése a világ málnatermeléséből eléri a 13 százalékot, az EU termelésének pedig több mint a felét adja. A lengyel statisztikai hivatal szerint 2020-ban a bogyósgyümölcsűek termése 10 százalékkal lesz több, mint egy évvel korábban, ezen belül a málna termése 60 százalékkal 122 ezer tonnára nő az előző évi rendkívül alacsony terméshez képest.

Az Eurostat adatai szerint az EU belső piacán Spanyolország a legnagyobb frissmálna-exportőr, a vezető
importőr pedig Németország. Az unió belső piacán a legnagyobb fagyasztottmálna-exportőr Lengyelország, importőr pedig Németország. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02