Sokkoló drágulás: teljesen elszállt a tejtermékek ára Magyarországon

Sokkoló drágulás: teljesen elszállt a tejtermékek ára Magyarországon

agrarszektor.hu
Az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL tej fogyasztói ára áfával 13 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL tejé 12 százalékkal, a trappista tömbsajté pedig 10 százalékkal nőtt 2020 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest. A hazai előállítású tejtermékek feldolgozói értékesítési ára is jelentősen megemelkedett egy év alatt, a tehéntúróért, a tejfölért, a kefírért és a natúr joghurtért is többet kérnek idén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 100,46 forint/kilogramm volt 2020 augusztusában - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. A fehérjetartalom 0,01 százalékpontos és a zsírtartalom 0,02 százalékpontos javulása és az alapár stagnálása mellett a nyerstej átlagára nem változott 2020 augusztusában a júliusihoz képest és 2 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása az előző havi mennyiségnél 2 százalékkal kevesebb, míg a 2019. augusztusinál 12 százalékkal több volt. A nyerstej kiviteli ára 97,39 forint/kilogramm volt 2020 augusztusában, az előző havihoz képest 2 százalékkal, az előző év azonos hónapjához képest 8 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 3 százalékkal maradt el a termelői átlagártól. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 15 százalékkal csökkent 2020 augusztusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett a vajkrém és a 2,8 százalék
zsírtartalmú zacskós friss tej (egyaránt +12 százalék), a tehéntúró (+11 százalék), az 1,5 és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (egyaránt +9 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej, a gyümölcsös joghurt és a trappista sajt (egyaránt +7 százalék), a tejföl (+6 százalék), az adagolt vaj és a kefir (egyaránt +2 százalék), a natúr joghurt (+1 százalék) feldolgozói értékesítési ára, míg az ömlesztett sajté (-4 százalék) csökkent 2020 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL (hosszan friss) tej fogyasztói ára áfával 13 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL (hosszan friss) tejé 12 százalékkal, a trappista tömbsajté 10 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?