Több milliárdos fejlesztés indul Szekszárdon: kibővül az ország legnagyobb sajtüzeme

Több milliárdos fejlesztés indul Szekszárdon: kibővül az ország legnagyobb sajtüzeme

agrarszektor.hu
A 2022 elejére felépülő új szekszárdi sajtgyár a környező országokban is a legnagyobb lesz. Évente 260 millió liter tejből készítenek majd sajtot és egyéb tejterméket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt héten született a döntés, hogy a kormány 18,5 milliárd forintnyi beruházásról, és ennek eredményeként 1500 munkahely védelméről állapodott meg három magyar élelmiszeripari céggel. Az Univer Kecskeméten, a Gyermelyi Zrt. Komárom-Esztergom megyében, a Tolnatej Zrt. pedig Szekszárdon épít új üzemet. Ehhez összesen 7,6 milliárd forint állami támogatást kapnak, írta meg a HelloVidék az MTI és a teol.hu információi alapján.

A meglévő szekszárdi sajtüzem bővítését Koller Attila, a Tolnatej Zrt. vezérigazgatója fontos lépésnek, tartja, hiszen a mostani sajtüzem már 30 éves, és az évtizedek alatt a technika, technológia sokat fejlődött. Ahogy a megyei lapnak fogalmazott, kell egy új, korszerű sajtgyár, ezért vettek egy nagy levegőt, és úgy döntöttek, hogy építkeznek. Ehhez a kormány is hozzájárult hazai pénzből 2 milliárd forinttal, így építhetik fel az üzemet. A szekszárdi ma is Magyarország legnagyobb sajtüzeme, ahol félkemény, főleg trappista, edami és hasonló típusú sajtokat készítünk, a 2022 elejére felépülő új pedig a környező országokban is a legnagyobb lesz.

Abban a legkorszerűbb technológiai eljárásokkal, a mainál sokkal hatékonyabban, kevesebb energia felhasználásával, a higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírások szigorú betartásával évi 20 millió kilogramm sajtot készítünk. Ez teszi lehetővé a további fejlődést, ami egyébként eddig is jellemezte a céget, hiszen a két évvel ezelőtti 30 milliárdos évi árbevételt idén már 50 milliárdra növeltük

- mondta Koller Attila, a Tolnatej Zrt. vezérigazgatója.

Koller Attila beszélt arról is, hogy a technika, technológia korszerűsítése mellett fontos a termelés növelése a munkahelyek megtartásához. A kormánytól ez utóbbihoz kapták a támogatást. Így, bár az új üzemben nő a termelés hatékonysága, megőrzik mind az ötszáz dolgozójuk munkahelyét, s emellett lehetőséget, segítséget adnak az agrárgazdaság fejlesztéséhez is, hiszen kell a több tej. Már régóta nem csak Tolna megyei gazdálkodóktól, gazdaságokból vásárolják, hanem tíz megyéből hozzák az alapanyagot.

A kész termékek, a sajtok és sajt-, és vajkrémek javarésze hazai piacra, illetve a volt jugoszláv országokba kerül, de bővül a termékskála, megfelelnek a legigényesebb külföldi piacoknak is, és tervezzik, hogy olyan speciális sajtok készítését is megkezdik, amelyek segítik a többlettermékek elhelyezését, hogy nőjön az export további országokba is. A sajtgyártás során keletkezett savóból pedig különféle ásványisó-mentesített savópor terméket gyártanak, amelyek nyugat-európai, ázsiai és arab országokba kerülnek.

Az építkezés a Tolnatej területén kezdődik. Míg az új sajtüzem készül, a jelenlegiben - nemsokára már régiben - továbbra is teljes ütemben folyik a termelés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?