Ez durva: mostantól a magyar boltok polcaira is felkerülhet a lisztkukac

Ez durva: mostantól a magyar boltok polcaira is felkerülhet a lisztkukac

agrarszektor.hu
Habár az Európai Unió engedélyezte, hogy élelmiszerként hozzák forgalomba a jövőben a lisztbogár lárváját, Magyarország ellenezte a döntést. Nagy István agrárminiszter az elutasítást azzal magyarázta, hogy egy kutatás szerint a magyarok nem akarnak rovart enni, illetve hazánk nem szorul rá a kukacevésre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az EU ugyan engedélyezte, hogy élelmiszerként hozzák forgalomba a jövőben a lisztbogár lárváját, de a döntést Magyarország ellenezte. Nagy István azt mondta, az agrártárca még vizsgálja, biztonságos-e a rovarfehérje - írja a Blikkre hivatkozva a 24.hu. Az agrárminiszter az elutasítást azzal magyarázta, hogy a közvélemény-kutatások szerint a magyar emberek egész egyszerűen nem akarnak rovarokat enni. Kiemelte, hazánk rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal rendelkezik, nem szorulnak rá az emberek a kukacevésre.

Amíg az alternatív fehérjék kérdéskörében nem kapnak minden szempontból megnyugtató válaszokat, addig a magyar fogyasztók érdekében, ellenezni fogják a rovarfogyasztást. Nagy István jelezte, megjelenhetnek termékek magyar üzletekben, mert az engedély az EU egészére szól, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szigorúan ellenőrzi a szárított lisztkukac esetleges hazai megjelenését, illetve a tájékoztatást az összetevőkről és az allergiás reakció kockázatáról. Azokat a termékeket, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak, kivonják a forgalomból, az engedély nélküli forgalmazás pedig hamisításnak minősülhet. Az agrárminiszter azt mondta, már kóstolt rovarból készült ételt, de úgy érzi, nem veszít semmit, ha ezt kihagyja az életéből.

A hollandok, a svájciak, a britek, a belgák, a dánok már évek óta árulják ezeket a élelmiszereket. A lárvák felhasználása fehérjeforrásként kisebb költséggel, hulladékkal és üvegházhatással járhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14