Veszélybe kerülhet a magyar meggy: nem túl biztatóak a kilátások az idei évre

Veszélybe kerülhet a magyar meggy: nem túl biztatóak a kilátások az idei évre

agrarszektor.hu
Az elmúlt két év nem sikerült jól a meggytermesztők, illetve a meggytermelés szempontjából: a tavaszi fagyok jelentős terméskieséseket eredményeztek, majd az extrém júniusi esőzések vezettek számottevő minőségi és részben mennyiségi károkhoz. A 2020. évi termés 60 ezer tonna közelében alakult, amivel gyenge közepes szinten zárt. Az idei szezon kezdete előtt a tavalyi gyenge termésből kiindulva, a részben ebből adódó nagyon jó virágrügy-berakódottság okán nagyon jó termést vártak, ami közelíthette volna akár a 2018. évihez hasonló 80-90 ezer tonnát is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A várakozásoknak megfelelően a virágzás kifejezetten erős volt, a virágok kondíciója, vitalitása és fertilitása is nagyon jónak tűnt. Mára azonban a legtöbb ültetvényben a csalódottság maradt, ugyanis a terméskötődés nagyon rossznak bizonyult, nagyon erős tisztuló gyümölcshullás után hozzávetőlegesen egy közepes termés maradt a fákon. A háttérben az előző évekhez hasonlóan most is az időjárási hatások állnak - írja a FruitVeb.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az idei év a csapadékellátottság szempontjából a legtöbb termesztőkörzetben jól indult: a bőséges őszi és kora tavaszi esőzések miatt a talajok vízkészlete megfelelő volt, ami segítette a virágzást, a bőséges nektárképződést és a terméskötődési folyamatokat. A tavaszi fagyok azonban idén sem kímélték a gyümölcsültetvényeket: az április fagyok hatása a vegetációban előrébb járó Dunántúlon, Pest és Bács-Kiskun megyében anno erősebbnek, az ország északi és észak-kelet termőtájain gyengébbnek bizonyult, de mindenhol egyöntetűen úgy tűnt, hogy a bőséges virágsűrűség miatt érdemben sehol nem érintette a meggytermést. Jóllehet, már akkor is számoltak azzal, hogy a nem látható fagykárok ellenére a virágok vagy virágkezdemények "megfázhattak", ami később a rossz terméskötődésben és a jelentős gyümölcshullásban ütközik ki. Ezek a pesszimista várakozások igazolódtak be a virágzást követően: nagyon komoly gyümölcshullás következett be, a bőséges virágzás után a termés erőteljesen megritkult. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A terméskötődést hátráltatta, így a hullást fokozta még - a terméskötődés szempontjából sorsdöntő, a virágzást követő 4-6 hetes időszak - hűvös, borult, fényszegény időjárása is. A rendkívül hűvös április miatt a virágzás lassan, vontatottan mintegy 4 hétre széthúzódva zajlott. A gyakori és számottevő esőzések, valamint az alacsony hőmérsékletek miatt nagyon erős volt a monília fertőzési nyomás, az elhúzódó virágzás okán négy-öt alkalommal is kellett védekezni a szokásos három beavatkozás helyett, de a nem megfelelő számú vagy gyakoriságú védekezés, avagy rossz szerválasztás esetén jelentős termőfelület-veszteséget okozott a monília. Kismértékű monília fertőzést még a magas szinten gondozott ültetvényekben is tapasztaltak. Jelenleg nagy bizonytalansági tényező a glöospórium-fertőzés mértéke, aminek a virágzást követő időszak számottevő csapadéka kedvezett, jóllehet az utóbbi időszak száraz-meleg időjárása nem, és a nagy kérdés a következő hetek időjárása lesz.

A negatív időjárási hatások tehát alapvetően meghatározták a termésmennyiséget. A pontos mennyiségi becslést nehezíti, hogy termőtájanként és termesztőkörzetenként is meglehetősen változékony a kép. A termésbecslést emiatt jelenleg is csak intervallumban lehet elképzelni: az optimista becslések szerint az idei hazai meggytermés közelíthet a 70 ezer tonnához, míg a pesszimista álláspontok szerint hozzávetőlegesen a tavalyi termésre (60 ezer tonna) lehet számítani. Fentiek alapján a 2021. évben - a jelenleg látható állapotokból kiindulva - a 65 ezer tonna +/- 10% intervallumba becsülik a várható hazai meggytermést.

Fel kell azonban hívni a figyelmet arra, hogy a jelenleg fán lévő, becsült termésmennyiség nem feltétlenül egyezik meg a ténylegesen leszüretelhető, piacra kerülő mennyiséggel (kínálattal). A szezon folyamán kialakuló tényleges kínálatot lefelé billenthetik a negatív időjárási hatások és a gyümölcshullás további folytatódása, ami szokatlan módon jelenleg is zajlik. Némi bizonytalanság rejlik a termésbecslésben abban vonatkozásban is, hogy az alacsonyabb fánkénti gyümölcs-darabszámot milyen mértékben fogja kompenzálni az egyedi gyümölcsméret/gyümölcstömeg növekedése, de korlát lehet a méretnövekedésben a virágzást követő időszak fényszegény, hűvös időjárása, ami gyümölcskezdemények kezdeti intenzív sejtosztódását hátráltatta.

A szezon közel kéthetes csúszásban van, a konzervipar várhatóan csak június 23-25. között az 'Érdi bőtermő' feldolgozásával kezdi meg a szezont. A szezon csúszását valamelyest kompenzálhatja következő hetek adott esetben nagyon meleg időjárása, ami azonban a különböző érési idejű fajták szüretének összecsúszását és a szezon lerövidülését is maga után vonhatja. A szokatlanul késői szezonkezdet mindenképpen az átlagosnál rövidebb meggyszezont sejtet, de abban bíznak, hogy a száraz meleg időjárás - az előző évektől eltérően - most jó gyümölcsminőséget eredményez, ami "tágabbra nyitja" a piacokat és segíti a hatékony szüretet, valamint a feldolgozást.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02