Brutális kenyérdrágulás a láthatáron: drasztikus áremelés jön a pékségekben

Brutális kenyérdrágulás a láthatáron: drasztikus áremelés jön a pékségekben

agrarszektor.hu
Az alapanyag, a munkabér és a szállítási költségek emelkedése miatt folyamatosan nő a kenyér ára. A szakemberek szerint a lisztből készült végtermékek árában két számjegyű drágulás várható jövő év elején. A vidéki pékségek számára azonban nem csak ez okoz egyre komolyabb problémát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az alapanyagok, a munkabérek és a szállítási költségek emelkedése miatt folyamatosan nő a kenyér ára Magyarországon. Ahogy azt Varga Ferenc, a Magyar Pékszövetség Csongrád-Csanád megyei elnökségének tagja kifejtette, most volt egy áremelés, 350-400 forint körül van a kenyér nagykereskedelmi ára. Miután egy kiló kenyér 75 deka lisztből készül, a liszt ára meghatározó tényező - olvasható a Delmagyar.hu oldalán.

A lisztnél már most olyanokat mondanak, hogy nem tudom, mi lesz a vége. Elhangzott, hogy az eddigi durván 100 forint körüli összegről 150 forintra emelkedik a liszt kilónkénti ára

- mondta Varga Ferenc, aki egyben a mórahalmi és ásotthalmi Varga Pékség vezetője.

A szakember szerint az jó kérdés, hogy miért emelkedik a liszt ára. A gazdák és a malmok egy csapatban őrölnek. A gazdák nagyon megerősödtek, óriási tározókat építettek, amire rengeteg jó uniós pályázat volt, és okosan betárolják a lisztet. Nem kényszerülnek rögtön eladni, hanem tárolják és figyelik a piaci viszonyokat. Én ezt nem tudom megtenni, mert a kenyeret nem lehet tárolni. A gazdák az utóbbi öt-tíz évben nagyon jó pozícióba kerültek - jelentette ki Varga Ferenc, hozzátéve, hogy a gazdák költségei is növekednek: emelkedik a mű­­trágya, a növényvédő szerek ára is. Emellett pedig mind a malmoknál, mind a gazdáknál is jelentős tényező a munkabér és a szállítási költség.

Nekem a legnagyobb aggodalmam a munkaerő. Egy pékségben ünnepkor, hétvégén, akkor dolgozunk, amikor más pihen. Erre egyre nehezebb embert találni. Nem látom a hosszú távú utánpótlást, mert nem akarják a fiatalok ma ezt a szakmát választani. Az alkalmazottak is tisztában vannak ezzel, elém álltak egy kőkemény béremeléssel

- magyarázta Varga Ferenc.

A szakember szerint az alapanyagár-emelkedés folyamatos, az ágazat szereplői nem is jelentenek már be semmit, csak amikor jön a számla, akkor lehet látni, hogy megemelték az élesztő vagy margarin árát. Hogy ez jövőre hol áll meg, azt Varga Ferenc nem tudta megítélni. A Varga Pékség vezetője úgy véli, annak vége, hogy nagy csinnadrattával bejelentik a pékek, hogy árat emelnek, helyette egyszerűen kiírják, és kész. A péktermékek ára drasztikusan emelkedni fog, ami azért tölti el aggodalommal a szakembert, mert a piac is reagálni fog, kérdés azonban, hogy hogyan. Mert a pékeknek is el kell adniuk az árujukat, talpon kell maradniuk, de ha valaki nem emel árat, akkor abba a vállalkozás megy tönkre, amire az utóbbi években volt is példa bőven - érvelt a szakember, aki szerint a vásárló úgy védekezik majd, hogy tudatosan vásárol kenyeret: ha fél kilóra van szüksége, nem vesz egy kilót.

Kilencéves csúcson van a búza ára a terménytőzsdén. A márciusi jegyzésű malmi búzaár tonnánként 296 dollárra, 2007 szeptembere óta a legmagasabb szinte emelkedett, miközben Magyarországon is rég látott magasságban vannak az árak - írta a Világgazdaság. Az őrlésre alkalmas, jó minőségű búza ára Magyarországon tonnánként 90 ezer forint körül van, de januárban a 100 ezer forintot is elérheti, ami a pékáruk árán is meg fog látszani. A lap idézett egy szakértőt, Lakatos Zoltánt, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatóját, aki negyven év alatt nem tapasztalt a mostanihoz mérhető áremelkedést. Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatója szerint ismert, hogy a malmok 40%-kal emelik a liszt átadási árát, de - ahogy azt az Agrárszektor is megírta - a szakértő úgy véli, összességében 10-15%-os drágulás jöhet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?