Ez lehet a jövő csomagolása: nem is gondolnád, mi válthatja fel a műanyagokat

Ez lehet a jövő csomagolása: nem is gondolnád, mi válthatja fel a műanyagokat

agrarszektor.hu
A koronavírus megváltoztatta a fejlett világ fogyasztási szokásait. A pandémia alatt több ember rendel házhoz ételt, ami két dolgot hozott magával: 40 százalékkal nőtt az elviteles csomagolóanyagok használata, míg visszaszorult a saját ételtároló használata. Az étel-házhozszállítás mellett az e-kereskedelem és a tisztítószerek eladása is magasba szökött. Közös a sikerágazatokban, hogy az egyszer használatos csomagolásra hagyatkoznak, melyből egyből műanyag szemét lesz - hívja fel a figyelmet a problémára honlapján a Humusz Szövetség.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Noha a nagyvállalatok a műanyagkérdés megoldását az újrahasznosítás arányának növekedésében látják, több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy az ígéretek mögött a valóság teljesen más képet fest. Másfelől viszont olyan mennyiségben gyárt és fogyaszt az emberiség, hogy nincs olyan hulladékgazdálkodási rendszer, ami ezt megfelelően tudná kezelni - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Akkor mi a valódi megoldás? A Humusz Szövetség szerint a válasz a fogyasztás csökkentése, illetve az újrahasználat lenne.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Csökkenthető lenne a csomagolások környezetre gyakorolt hatása

A Circular Economy Portugal tanulmánya rámutat arra, bizony relatíve egyszerűen lehetne csökkenteni a csomagolások környezetre gyakorolt hatását. A Humusz Szövetség által összefoglalt elemzés három ágazatot vett górcső alá:

  • Elvitelre szánt ételtárolók és poharak
  • E-kereskedelmi ruházati cikkek és kiegészítők csomagolása
  • A nagy üzletekben árult háztartási tisztítószerek csomagolásai

Ahogyan arra a portugál kutatás rámutatott, a PET, a PP, az alumínium vagy a viaszos alapú papírok nemcsak környezetre, hanem egészségre is káros anyagokat tartalmazhatnak. Az összehasonlító elemzés szerint a többször használható ételtárolók, illetve poharak környezeti lábnyoma 13-szor, ill. 4-szer kisebb, mint az egyszer használatos társaiké.

Csak Európában az online kereskedelem a becslések szerint 2019 és 2020 között 31%-kal nőtt. A tanulmányban azt is kifejtik, hogy egy újrahasználható csomagolásokkal dolgozó rendszernek közel 3-szor kisebb környezeti hatása van az e-kereskedelmi divat szektorban, mint az egyszer használatos csomagolásokat alkalmazó rendszernek. Ahogy fogalmaztak, komoly hatást lehetne elérni el a háztartási tisztítószerek (mosószerek, felülettisztítók, mosogatószerek stb.) csomagolásának újratöltésével. A Circular Economy Portugal tanulmánya emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy az újratölthető csomagolású tisztítószert és a tipikus egyszer használatos flakont összevetve a többször használható csomagolási rendszernek közel 12-szer kisebb a környezeti hatása, mint az egyszer használatos rendszernek.

Az előrelépés érzékelhető, de a nagy szereplők hiányoznak

Van azért előrelépés a területen. Egyre több vállalkozás vezet be újrahasználati rendszereket, hazánkban pedig szintén egyre több csomagolásmentes üzlet nyílik, ahol élelmiszerek mellett tisztálkodási- és tisztítószereket is lehet saját csomagolásban vásárolni.

A tudatosabbak az eldobható ételes- és italos csomagolásokat eddig is el tudták kerülni, hiszen nagyon sok vendéglátóhely nyitott arra, hogy elfogadja a saját dobozokat és poharakat. Hosszabb távon azonban a vendéglátóhelyek és a vásárlók érdeke is újrahasználati rendszerek bevezetése, hiszen ezzel a megfelelő higiénia biztosításának kérdése is megoldódik. Magyarországon a RAKUN Dobozközösség nyújt környezetbarát alternatívát azok számára, akik nem szeretnék elviteles dobozokkal megtölteni kukájukat. A kávé szerelmeseinek pedig ajánlható például a Cupler rendszere. Egyelőre csak külföldön, de az online kereskedelemben is találni példát újrahasználható csomagolásra. A finn betétdíjas rendszer, a RePack csomagolását akár 20-szor is újra fel lehet használni.

Előremutató szabályozást mihamarabb!

A tanulmány további jó gyakorlatokat is ismertet, továbbá arra is rámutat, hogy egyértelműen szükség van politikai támogatásra is ahhoz, hogy az újrahasználat üzleti szempontból is előnyös legyen, és ezáltal a környezeti előnyök is maximalizálódjanak. Ez úgy érhető el, ha meghatározásra kerülnek kötelező ágazatspecifikus újrahasználati/újratöltési célok az olyan szektorokban, ahol a vállalkozások és a fogyasztók között az újrahasználat és az újratöltés már működik.

Azt pedig, hogy ez mennyire megérné, a tanulmány készítői által elvégzett számítások eredményei is jól mutatják. Amennyiben 2027-ig a felsorolt három szektorban az újrahasználható csomagolás aránya elérné a 20%-ot, a következő megtakarításokat lehetne elérni:

  • Közel 1,3 millió tonna CO2 kibocsátás megelőzése (ennyit 59 millió kifejlett fa tudna elnyelni).
  • Közel 3,5 milliárd köbméter megspórolt víz (ez majdnem 1,4 millió olimpiai medencét töltene meg).
  • 10 millió tonna (avagy 1,26 millió teli teherautónyi) megspórolt nyersanyag.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?