Hihetetlen, de igaz: ennyivel kerülnek most többe a húsok, tejtermékek Hollandiában

Hihetetlen, de igaz: ennyivel kerülnek most többe a húsok, tejtermékek Hollandiában

agrarszektor.hu
A Holland Statisztikai Hivatal (CBS, Centraal Bureau voor de Statistiek) legfrissebb adatai szerint 12,3%-kal kerültek többe az élelmiszerek Németalföldön, mint tavaly júliusban. Ez magasabb, mint az átlagos, 10,3%-os pénzromlási ütem, és 1963 óta a legmagasabb havi élelmiszer-infláció. Az élelmiszerek drágulása 2021 októbere óta folyamatos, a júniusi árakhoz képest pedig 1,5%-os az emelkedés mértéke.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Akárcsak Németországban, a zöldségek (9%) és a gyümölcsök (6,7%) átlagos drágulása is elmarad az áremelkedés átlagos mértékétől, tehát nem a kertészeti termékek számítanak az infláció hajtóerejének. Elsősorban a tejtermékek (17,3%) és a húsáruk (16,1%) húzzák fel a kategóriára számolt rátát - írja a FruitVeB. Hollandiában a háztartások energiaköltségei tavaly július óta több mint a duplájukra emelkedtek (108%-kal magasabbak), és azért csak ilyen mértékben, mert a holland kormány 10-ről 9%-ra csökkentette az energiára kivetett ÁFA mértékét. Az üzemanyagok ára a tavalyi év azonos időszakához képest 25%-kal emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?