Elképesztő drágulás Lengyelországban: rekordot ért el a sárgarépa ára

Elképesztő drágulás Lengyelországban: rekordot ért el a sárgarépa ára

agrarszektor.hu
A tavalyi rekordárakat is több, mint 50 százalékkal múlják felül az idei nagybani sárgarépaárak  Lengyelországban. Ráadásul februárbsn további drágulás várható.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

November második fele óta egyre újabb és újabb rekordokat dönt az étkezési sárgarépa ára Lengyelország nagybani piacain. Decemberben a növekvő ártrend megtörni látszott, de hamar kiderült, hogy ez a majdnem 20% körüli visszaesés csak átmeneti volt. Azóta a tisztított, zsákos kiszerelésű sárgarépa nagybani piaci ára 43%-kal emelkedett és február elejére elérte a 2,20-2,80 PLN/kg (195-250 Ft/kg) közötti sávot. Ez éves szinten 53%-os drágulást jelent, ami hatalmas különbségnek számít már csak azért is, mert 2023-ban is rekordárakat figyelhettünk meg a lengyel piacokon - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Elemzők szerint az éves áralakulási dinamikát figyelembe véve nem is várható, hogy a közeljövőben árcsökkenés következne be: a sárgarépa ára szinte minden februárban jelentősen nőtt, és ennek valószínűleg még csak a kezdetén vagyunk.

A szűkös kínálat nem csak Lengyelországra jellemző, hanem egész Európában általános, különösen Belgiumban, ahol még a hollandiainál is nagyobb a terméskiesés. A piacokon forgó sárgarépa volumene kevés, és rengeteg a minőségi probléma. Nem is meglepő, hogy a múlt héten Hollandiában tovább emelkedtek a sárgarépaárak. A DCA jegyzéseiben a B méretű (frisspiacra szánt) sárgarépa átlagára 40,00 EUR/100 kg fölé ugrott (+7 százalék a 3. héthez képest és +45 százalék az előző évhez képest), a C méretű (vastagabb) sárgarépa átlagára pedig 40,50 EUR/100 kg volt (+8 százalék az előző héthez képest és +35 százalék az előző évhez képest).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?