2017. február 27. hétfő Ákos, Bátor

Hírek - Élelmiszerpiac

Belvíz: szántók helyett legelők, erdők kellenek

Kiválóan alkalmas lenne a Tisza–Maros szög térsége olyan vízgazdálkodási modell kidolgozására, amelyben a mezőgazdaság érdekei összhangban lennének az uniós vízgazdálkodási gyakorlattal – olvasható a Délmagyar.hu oldalon.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A szakemberek a rengeteg csapadék okozta problémák mérsékelhetők lennének, ha a belvíztől gyakorta sújtott területeken művelésiág-váltás történne, azaz a szántók helyett is legelők, vizes élőhelyek, vagy erdők lennének. Csakhogy ehhez a gazdálkodók meggyőzésére is szükség volna. A vízjárta területek kijelölésére már született korábban kormányprogram, de annak végrehajtását senki sem sürgette.

Szakítva az eddigi szemlélettel, az átlagos esztendőkben sem volna szabad levezetni, hanem tárolni kellene a vizet, hiszen az Alföldre jellemző, hogy itt egy éven belül jelentkezik a víztöbblet, majd a vízhiány – mondta Balla Iván vízmérnök.

A természet közeli vízelvezetés, amely Németországban már bevált, hagyja, hogy a területek egy részét elöntse a víz. A művelésiág-váltással lehetne csökkenteni a károkat, mérsékelve a védekezés költségeit, egyúttal törekedni a vízmegtartásra.

A Tisza–Maros szög térsége kiválóan alkalmas lenne egy olyan modell kidolgozására, ahol a mezőgazdaság érdekei jól érvényesülhetnének az Európai Unió vízkeret irányelvének megfelelő vízgazdálkodási gyakorlattal – tette hozzá Balla Iván.


 

Címlapon, most

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ