Az egész unió retteg az importált tojástól

agrarszektor.hu
Versenyhátrányba került EU tojáspiaca az alacsonyabb szintű élelmiszerbiztonsági és állatjóléti előírások között megtermelt, importból származó tojással és tojástermékekkel szemben. Ezért az unión kívüli országokkal folytatott bilaterális kereskedelmi tárgyalásokon meg kellene követelni, hogy a konkurens országok tojástermelői is olyan állatjóléti előírásokat vezessenek be, mint amilyenek az uniós állattartókra vonatkoznak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tojótyúkokra bevezetett uniós állatjóléti előírásokat ne veszélyeztesse az alacsonyabb állatjóléti követelmények között megtermelt tojás, illetve tojástermékek importja - hívta fel az Európai Parlament képviselőinek figyelmét Mark Williams, az európai Tojáscsomagolói, Forgalmazói és Feldolgozói Kereskedelmi Szövetség (EUWEP) titkára.  A Baromfi Termék Tanács (BTT) közleménye kiemeli: az unióban bevezetett jogszabályi változások kiemelten érintik a tojótyúkok jólétének javítását, fokozását. Az EU fogyasztói üdvözölték a változásokat, ugyanakkor a nem uniós országokat e változások nem érintették, hiszen nincs kötelezettségük a jogszabályok alkalmazására, és továbbra is a hagyományos ketrecekben termelik meg a tojást és tojástermékeket, majd exportálják azokat az unióba.

A problémát súlyosbítaná az import vámtarifák csökkentése, vagy eltörlése, így ez az EU tojáságazatának képviselői szerint nem engedhető meg. A bilaterális tárgyalásokon maximálisan figyelem előtt kell tartani az EU-ban bevezetett, a tojótyúkokra vonatkozó állatjóléti, élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi előírásokat is - szorgalmazza az EUWEP.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03