Kikért csinálják? - Durva szigorítások a Tisza-tavi horgászoknak

agrarszektor.hu
A horgászok többsége nem ért egyet azzal, hogy a Tisza-tavat hasznosító Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. jelentősen korlátozza a kifogható "nemes halak" számát 2015-től. A társaság a darab- és méretkorlátozással védett őshonos halfajok napi megtartható számát az eddigi ötről háromra csökkentette, emellett pedig azt is előírta, hogy süllőből, csukából és harcsából legfeljebb hét méretes példányt lehet hazavinni hetente. Sok horgász úgy látja, hogy a nagyrészt önkormányzati tulajdonú sporthorgász kft. nem horgászérdekeket képvisel, hanem feléli a jegybevételeket, ezért a jelenlegi menedzsment távozását sürgeti. A kft. vezetője szerint viszont a szigorítások éppen a horgászok többségének érdekeit szolgálják, az eddigi nagyobb fogást lehetővé tévő horgászrend pedig "erkölcstelen" volt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Tisza-tavi horgászok nagy része ellenzi, hogy a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. januártól jelentősen csökkenti a darabszám-korlátozással védett őshonos halfajok megtartható mennyiségét - közölte az agrarszektor.hu-val Dósa József, a Tisza-tavi Horgászegyesületek Szövetségének (HESZ) ügyvezető elnöke. A HESZ elutasító álláspontját novemberi rendkívüli elnökségi ülésén is megfogalmazta, a sporthorgász Kft. azonban mégis is a kifogható darabszám korlátozása mellett határozott.

A halgazdálkodási törvény lehetővé teszi, hogy a horgászok a darab- és méretkorlátozással védett őshonos ("nemes") halfajokból naponta öt méretes példányt tarthassanak meg, amelyből egy fajhoz legfeljebb három tartozhat (így például haza lehet vinni három pontyot és két süllőt). A sporthorgász kft. döntése szerint a Tisza-tavon e kvóta 2015-től napi háromra csökken úgy, hogy egy halfajból maximum két egyed tartható meg (vagyis például 2 pontyot és egy süllőt lehet elvinni).

További szigorításként a társaság a napi kétdarabos fajonkénti korlátozás mellett azt is előírta, hogy "a horgászat napján és az azt megelőző hat naptári napon a süllő, a csuka és a harcsa vonatkozásában összesen maximum 7 darab hal tartható meg", vagyis e fajokból egy hétnapos ciklusban átlagosan napi egy példány elvitelét engedélyezik. Előfordulhat azonban az is, hogy a maximum 2 plusz 1 darabos napi limit kihasználásával valaki már három nap alatt kimeríti a keretet, így utána e fajokból napokig egyetlen példányt sem tarthat meg, tehát vagy nem horgászik rájuk, vagy vissza kell engednie a kifogott egyedeket, amíg újra lehetősége nyílik a halak megtartására.

Egy-egy horgász - ilyen hétnapos időszakra vetítve - eddig a Tisza-tavon "elméletileg" 35 nemes halat tarthatott meg, ez a szám azonban januártól heti 21 darabra, azaz 40 százalékkal csökken. Ha azonban csak a süllőket, a csukákat és a harcsákat vesszük alapul, a megtartható egyedszám a jövő évtől heti 35 helyett mindössze hét darabra, vagyis 80 százalékkal zsugorodik.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a horgászok az 5 darabos napi nemeshal-kvótát eddig is kevés esetben fogták meg, így a korlátozások a horgászatok nagy részében várhatóan nem érintik hátrányosan őket. A kft. most azt az esélyt veszi el tőlük, hogy több halat vihessenek haza, ha egyszer-egyszer mégis igazán szerencsés kapási időszakban szállnának vízre. Emellett a cég szűkíti döntési lehetőségeiket abban is, hogy megtartják vagy visszaengedik-e azokat a kifogott halakat, amelyekre otthon nincs szükségük.

Az ötdarabos kvótán belüli mozgástér nyilvánvalóan nagyobb volt, és sokan vissza is engedték azokat a kifogott példányokat, amelyekből a családi asztalra nem akartak halgasztronómiai ételeket készíteni. A sporthorgász kft. viszont most alkalmankénti nagyobb fogási esélyeiket csökkenti azért, mert egyes horgászok utóbbi időszakban elért, fogási naplókban rögzített szabályos horgászeredményeit is soknak minősítette. Így a társaság most a horgászok "99,9 százalékát bünteti azért, mert úgy találta, hogy néhányan az ötdarabos kvóta mögé bújva "lerabolják a tavat" - fogalmaznak Tisza-tavi horgászok.

A horgászok a sporthorgász kft. lépéseit azért is ellenzik, mert szerintük a szigorítások azt a rossz üzenetet fogalmazzák meg, hogy a Tisza-tavon a horgászat fokozatos visszafogása a cél a zsákmányszerzési lehetőségek jelentős bővítése helyett. Ez pedig kedvezőtlenül hathat a horgászturizmusra, holott a kormányzat stratégiája szerint éppen ennek fejlesztése a cél. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a korlátozások a helyi horgászokat sújtják a legjobban, mivel nekik van a legtöbb lehetőségük arra, hogy a Tisza-tavon rendszeresen horgásszanak. A darabszám-korlátozásokat most sokan burkolt áremelésként is értékelik, bár a sporthorgász kft. a területi jegyek árait jövőre ténylegesen nem emeli.

Rendkívüli elnökségi állásfoglalásában a HESZ is felhívta a figyelmet a horgászturizmus várható visszaesésére, amely kedvezőtlenül hathat a Tisza-tó környéki települések vállalkozásira is. Emellett a szövetség szerint a jegybevételek visszaesésére is számítani lehet, ami miatt a sporthorgász kft.-nél jövőre akár likviditási gondok is felléphetnek. Ráadásul - állítja a szervezet - a ma meglévő halőri gárdával a szigorúbb szabályok betartatása nem garantálható, az ellenőrök számának növeléséhez szükséges többletköltségek viszont a kft. 2015-ös gazdálkodását tovább veszélyeztetnék.

A tíz horgászegyesületet és körülbelül 4 ezer Tisza-tavi horgászt tömörítő HESZ-nek - így a Tisza-tó környéki horgászközösségnek - ugyanakkor alig van beleszólása a sporthorgász kft. döntéseibe, mivel a társaságban önkormányzatok a meghatározó tulajdonosok. Közülük is Tiszafüred játssza a legnagyobb szerepet 48,5 százalékos részesedéssel, míg a HESZ az üzletrészek 3 százalékát birtokolja. A fogási szigorításokat azonban a HESZ szerint a Tisza-tó melletti települési önkormányzatok nagy része is ellenezte, de a változtatásokhoz szükséges többségi kft.-döntéshez az is elegendő volt, hogy a korlátozások élharcosának számító tiszafüredi önkormányzatot Tiszanána támogatta.

A tulajdonos önkormányzatok közül a szabályozási változtatásokra a kft. közelmúltbeli taggyűlésén egyedül Poroszló szavazott nemmel - cáfolta a HESZ állításait Hegedűs Gábor, a sporthorgász kft. ügyvezető igazgatója. A 2 plusz 1-es új napi megtartható nemeshal-kvótát Tiszafüred, Tiszanána és Abádszalók szavazta meg, a hétdarabos heti limitet viszont valóban csak Tiszafüred és Tiszanána támogatta, míg Abádszalók itt tartózkodott a voksolástól. A poroszlói önkormányzat és a HESZ mindkét javaslatot elutasította, a többi tulajdonos önkormányzat - Tiszabábolna, Tiszavalk, Borsodivánka, Négyes, Kisköre és Tiszaroff - viszont nem volt jelen a taggyűlésen.

Hegedűs Gábor szerint a HESZ álláspontja nem tükrözi a teljes Tisza-tavi horgászközösség véleményét, mivel a szövetség nem képviseli az összes érintett horgász érdekeit. Az elfogadott szabályozást - tette hozzá az ügyvezető igazgató - tömegesen szorgalmazták a kft.-nél azok, akik haladó gondolkodású sporthorgászoknak tekinthetők. A társaság vezetője a 2 plusz 1-es napi kvótát bőven elegendőnek tartja, mivel a Tisza-tavon nem a "halkitermelés", hanem a sporthorgászat támogatása a cél. A halgazdálkodási törvényben szereplő, 3 plusz 2-es napi maximális limitet pedig egyenesen erkölcstelennek minősítette, mivel szerinte ekkora halfogás nem kell ahhoz, hogy egy-egy horgász saját magát, illetve környezetét elláthassa a táplálkozáshoz szükséges halmennyiséggel.

A fogási naplókban rögzített adatok is azt támasztják alá, hogy a Tisza-tavi horgászok átlagosan eddig is 2 plusz 1 nemes halat fogtak meg naponta a 3 plusz 2-es lehetőség helyett, tehát a csökkentés a többség érdekeit egyáltalán nem sérti - szögezte le Hegedűs Gábor. Sőt, a horgászok nagy részének fogási esélyei még nőnek is azzal, hogy a jövő évtől nem foghatják meg a napi ötdarabos mennyiséget azok, akik viszont a nagyobb napi kvótát eddig rendszeresen kihasználták. Egyes helyi horgászok naplóikba több száz kilós éves süllő- és harcsafogásokat jegyeztek be, ezek csökkenésével pedig több hal maradhat azok számára is, akik a tóhoz távolabbról érkeznek. A süllőkre, a csukákra és a harcsákra vonatkozó, heti hétdarabos szabályt pedig az ügyvezető igazgató "zseniálisnak" nevezte, mivel a korlátozás e fajoknál tompítja majd a fogási csúcsokat, így a fogásokat egyenletesebb eloszlásúvá teszi.

A sporthorgász kft.-nek arra kell törekednie, hogy biztosítsa a Tisza-tó halállományának fenntarthatóságát - összegezte a változtatások indokait Hegedűs Gábor. Bár a tó turisztikai értéke továbbra is jelentős, a mostani halállomány kisebb a 80-as-90-es években mért mennyiségnél. Ezt felelős halgazdálkodóként észre kellett venni, és lépéseket kellett tenni a csökkenés megállítása érdekében - fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Korábban a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) vitte el a horgászok jegyvásárlásaiból származó bevételeket, 2010 óta pedig a tó hasznosítását átvevő Tisza-tavi Sporthorgász Kft. éli fel a pénzeket - bírálta ugyanakkor a kft. tevékenységét Dósa József. Szerinte a társaság jelenlegi vezetése nem működik együtt a Tisza-tavi horgászközösséggel, hanem éppen ellene tevékenykedik, ezért a horgászok azt szeretnék, ha a cégnél jövőre tisztújítást hajtanának végre és a mostani menedzsment nem kapna újabb bizalmat. A HESZ ennek érdekében ragaszkodik ahhoz, hogy - összhangban a kft. alapszabályával - szakmai pályázat kiírásával dőlhessen el, ki legyen az új ügyvezető, addig pedig a korábbinál jóval harcosabban kívánja megjeleníteni a Tisza-tavi horgászérdekeket.

Egyáltalán nincs szó arról, hogy 2015-ben tisztújítást kellene tartani a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.-nél - jelentette ki Hegedűs Gábor. Mint ismert, a tavon sokáig a Mohosz gazdálkodott, a sporthorgász kft. - perig fajuló viták közepette - 2010-ben vette át a több mint száz négyzetkilométeres vízterület kezelését. A társaság akkor 15 évre szóló vízhasznosítási időszakot kezdett el, így abból - nyomatékosította az ügyvezető igazgató - még tíz év hátravan.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13