Ez nagyon durva lehet - Ide özönlenek az áfacsalók

agrarszektor.hu
Átlovagolhatnak a kertészeti termékekre azok az áfacsalók, akik eddig a tej- és a hússzektorban tevékenykedtek. Ennek oka az lehet, hogy a sertés tőkehús után 2017-től a tej, a baromfihús és a tojás áfája is 5 százalékra csökken, miközben a zöldségeké és a gyümölcsöké 27 százalék marad. Ez tovább ronthatja a legális zöldség-gyümölcs piaci szereplők helyzetét, mivel az ágazatban a feketegazdaság részaránya egyes becslések szerint már ma is 40-50 százalék között mozog.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Aggodalomra ad okot, hogy a tej, a baromfi és a tojás mellett a friss és feldolgozott zöldségek és gyümölcsök áfája nem csökken 5 százalékra 2017-től, így ugyanis a zöldség-gyümölcs szektorban tovább nőhet az áfacsalás mértéke - hangoztatja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmai Szervezet. Feltételezhető ugyanis, hogy az eddig a tej- és hússzektorban áfacsalással foglalkozó csoportok "átlovagolnak" a kertészeti termékekre, növelve az áfacsalt áruk arányát és mennyiségét, amely további versenyhátrányt okoz a hazai zöldség-gyümölcs termelőknek. Ezért a FruitVeB szerint 2017-től a zöldség-gyümölcs szektorban is 5 százalékra kell mérsékelni az áfát a jelenlegi 27 százalékról.

A kereskedelmet nagymértékben befolyásoló és torzító áfacsalás minden élelmiszerágazatban jelen van, de a zöldség-gyümölcs piacon a legnagyobb mértékű, éves szinten 40-50 százalék közötti lehet. Ennek hatására a szervezet szerint folyamatosan visszaszorul a magyar termelésű kertészeti termékek aránya a belföldi piacon.

A támogatások és pályázatok ellenére évről évre csökken a hazai zöldség-gyümölcs termelés, elsősorban az áfacsalással leginkább érintett importtermékek arányának növekedése miatt. A FruitVeB szerint hónapok óta nem lehet például magyar fokhagymát kapni, és ez olyan jelenség, amely például tíz évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna. A magyar alma vagy a magyar paprika szintén egyre nagyobb mértékben háttérbe szorul. Az áfacsalás ma leginkább a korrekten, átláthatóan és nyomon követhetően értékesítő, szabályokat betartó termelői értékesítő szervezeteket (tész) és vállalkozásokat sújtja, mert ezeket versenyképtelen helyzetbe hozza a feketén, ezáltal olcsóbban értékesítőkkel szemben.

Az áfacsalást törvényi és hivatali eszközökkel európai szinten sem sikerült felszámolni, ezért az unió országai az utóbbi években fokozatosan csökkentették a zöldség- és gyümölcsfélék áfáját 5-6 százalékra - állapította meg közleményében a FruitVeB. Ezt a lépést - tette hozzá a szervezet - Magyarország sem tudja kikerülni, mert ez az egyetlen módszer, amellyel felszámolható a feketekereskedelem.

Az adó 5 százalékra mérséklése mellett szól, hogy az intézkedés hatására csökkenő árak növelnék a hazai zöldség-gyümölcs termékek iránti keresletet. Ennek következtében várhatóan számottevően javulna a hazai termelők és feldolgozók importtal szembeni versenyképessége, így növelhető lenne a magyar termékek aránya a zöldség-gyümölcs fogyasztásban. Az importtermékek ugyanis sok esetben csak az áfa összegével kerülnek kevesebbe a magyar áruknál.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?