Rogán "leparasztozása" miatt tiltakoznak a gazdák

agrarszektor.hu
Tiltakozik a tíz országos agrár-érdekképviseletet tömörítő Magyar Mező és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Szövetség (MAÉT) amiatt, hogy a közelmúltban Rogán Antal propagandaminiszter helikopterügye kapcsán a parlamentben pejoratív értelemben hangzott el a "paraszt" szó. A MAÉT szerint ez felháborító, ezért a szövetség nyilvános bocsánatkérésre szólította fel Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselőt a "parasztság megsértéséért".

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Közleményben reagált a Magyar Mező és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Szövetség arra, hogy a parlament október 10-i ülésén Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő az azonnali kérdések órájában Rogán Antalhoz intézett megszólalásában pejoratív értelemben használta a "paraszt" szót. A képviselő a propagandaminiszter helikopterügyét firtatta a következő szavakkal:

"… Ön még 2014-ben még azt mondta, hogy parasztgyereknek született. Parasztnak születni nem szégyen, parasztul viselkedni igen, Miniszter úr!"

"Miniszter úr, arra amerre ön le tetszett szállni, abban a megyében azt mondják, hogy nem mindegy, hogy viselkedése, vagy foglalkozása paraszt az embernek."

A MAÉT, mint tíz országos agrár-érdekképviseleti szervezet szövetsége, tiltakozik a paraszt szó pejoratív értelmű használata ellen - áll a közleményben. A szervezet szerint "a magyar parasztságnak a magyar történelemben, kultúrában betöltött szerepe, sok százéves nemzetfenntartó múltja mindenképpen tiszteletet érdemel". Bár - teszik hozzá - "napjainkban egyre inkább a gazda, földműves megnevezést használjuk, de a paraszt, a parasztság elnevezés is él, büszkén vállalható és, minden pejoratív értelmű alkalmazása okkal felháborodást keltő". Ezért a szövetség nyilvános bocsánatkérésre szólította fel Bangóné Borbély Ildikót "a magyar parasztság megsértéséért".

A MAÉT tíz tagszervezete
AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA)
Erdőgazdálkodó Munkaadók Országos Szövetsége (EMSZ)
Gépkörök Országos Szövetsége (GOSZ)
Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége (KKOSZ)
Magánerdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ)
Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ)
Magyar Erdőgazdák Szövetsége (MERSZ
Magyar Kertészek Egyesülete (MKE)
Hangya Szövetkeztek Együttműködése (HANGYA)
Mezőgazdasági Gazdasági Társaságok Szövetsége (METÁSZ)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?