Brüsszel lesújt a csalókra - Fordított áfa újabb agrártermékeknél?

agrarszektor.hu
Brüsszel végképp berágott a mezőgazdasági áfacsalókra. Lázas munka előtt a VM.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyes agrárgazdasági termékeknél legfeljebb kilenc hónapra, másoknál legalább két évre teremti meg a fordított áfa adózás könnyített bevezetési lehetőségét az a két új uniós irányelv, amely augusztus közepétől lép hatályba. Az EU-s intézkedések egyértelműen az áfa csalások ellen irányulnak. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a nyári szabadságolások után azonnal megkezdi az új uniós szabályozás tanulmányozását, és folyamatosan napirenden kívánja tartani a fordított adózás ügyét.

Az adócsalások kiszűrése érdekében két új irányelvet is elfogadott a közelmúltban az Európai Unió Tanácsa - tudta meg az agrarszektor.hu. Mindkét új jogszabály arra irányul, hogy hatékonyabban lehessen alkalmazni a fordított adózást az uniós hozzáadott-érték adónál (héa), amelynek Magyarországon az általános forgalmi adó (áfa) felel meg.

 

Mi az a fordított áfa?
Az általános szabályok szerint az áfát a szállító számlázza ki a vevőnek és a kapott áfa összeget vallja be az államnak. A fordított áfánál a szerepek felcserélődnek, vagyis a szállító áfa nélkül állítja ki számláját és bevallási kötelezettsége sem keletkezik. A vevőnek viszont rá kell terhelnie az áfát az áruk ellenértékére, és ezt be is kell vallania az államnak. Ugyanakkor az adót nem kell megfizetnie, ha van áfa-levonási jogosultsága. A fordított áfa a gyakorlatban azt eredményezi, hogy egy-egy agrárgazdasági termékpálya köztes ügyleteiben nem merül fel adófizetési kötelezettség, hanem az áfát a csak a végső felhasználóknak kell megfizetniük.

Az egyik új tanácsi irányelv a fordított adózás úgynevezett gyorsreagálású bevezetéséről, a másik pedig a fakultatív és ideiglenes alkalmazásáról szól. A július 22-i dátumozású jogszabályok - amelyek valójában egy korábbi közösségi irányelvet módosítanak - július 26-án jelentek meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és a közzétételtől számított huszadik napon, vagyis augusztus 15-én - lépnek hatályba.

Gyorsan kell reagálniuk: csak egyhónapos lehet a brüsszeli huzavona

A gyorsreagálási mechanizmusban - megfelelő bejelentés után - a tagállamok maguk dönthetnek arról, bevezetik-e a fordított héa-t (áfa-t) azoknál az élelmiszergazdasági termékeknél, amelyek nem jutnak el közvetlenül a fogyasztókhoz. A fordított adózást alapvetően kilenc hónapig alkalmazhatják, az Európai Bizottságnak pedig gyorsan - egy hónapon belül - döntenie kell arról, hozzájárul-e ehhez.

 

Túl magas az áfánk
A magyarországi áfa csalások mozgatórugója a rendkívül magas, 27 százalékos adókulcs. Emellett visszaélésekre csábít az az uniós szabályozás, amely szerint az áfát a vevő telephelye szerinti tagországban kell felszámítani és megfizetni azokban az ügyletekben, amikor a szerződő adóalanyok két különböző tagállamban működnek. (Az eladás helye szerinti tagországban tehát áfa felszámítási és fizetési kötelezettség nem keletkezik). A legtipikusabb csalási trükk az, amikor a normál áfa rendszerben a vevők az üzleteket exportcélúaknak tüntetik fel, vagyis áfa nélkül vásárolnak. A termékeket azonban végül más tagországba nem szállítják ki, hanem itthon, 27 százalékos áfával értékesítik azokat, de a kapott áfa-összeget már "elfelejtik" befizetni a költségvetésbe.

Egy-egy tagállamnak a bejelentésben ki kell térnie a sürgősség indokaira, illetve a csalások típusaira és pénzügyi következményeire. A gyorsreagálási fordított adózást elvileg kilenc hónapnál tovább is alkalmazhatják, de ehhez már valamennyi tagállam beleegyezését meg kell szerezniük. Az új gyorsreagálási irányelv 2018. december 31-ig lesz hatályos, de az Európai Bizottságnak már 2017-ben értékelnie kell a bevezetett intézkedések hatásait.

A fakultatív és ideiglenes mechanizmusnál a jogszabályi változtatások szintén azokat a termékeket érintik, amelyek jobban kitettek a csalásoknak. A tanács e szabályozásban - több más, nem agrárgazdasági termék mellett - kiterjeszti a fordított áfa alkalmazási körét a gabonafélékre és az ipari növényekre, ideértve az olajos magvakat és a cukorrépát is.

Legalább kétéves időszak a fakultatív mechanizmusban

A tagállamok a fordított áfa rendszerét e mechanizmusban legalább két évig - legkésőbb 2018. december 18-ig - alkalmazhatják, és tetszés szerint határozhatják meg a szabályozás felhasználási feltételeit. Itt is tájékoztatást kell nyújtaniuk az intézkedések okairól, és legkésőbb 2017. június 30-ig értékelniük kell az eredményeket is. Az Európai Bizottságnak pedig 2017 végéig kell számvetést készítenie arról, hogy uniós szinten mennyire sikerült felszámolni az adócsalásokat.

Mint ismert, Magyarország a gabonánál és az olajos növényeknél egy korábbi döntéssel és brüsszeli engedélyezéssel tavaly már bevezethette a fordított áfa adózást, amely két évig, azaz 2014 nyaráig lehet érvényben. A fakultatív és ideiglenes alkalmazásról szóló új irányelv most megteremti az elvi lehetőségét annak, hogy e terményeknél a fordított adózást tovább is használni lehessen.

A gyorsreagálási mechanizmus pedig számos újabb mezőgazdasági terméknél nyújthat lehetőséget a bevezetésre, bár szakértők szerint a kilenchónapos időszak nem tekinthető hosszúnak. Ugyanakkor jó lehet annak felmérésére, van-e hatása egy-egy termékpályára a fordított adózás használatának. Ha a rendszer csökkentené a visszaéléseket, a későbbiekben ezekre az eredményekre lehetne hivatkozni a fordított adózási időszak meghosszabbítása érdekében.

Lázasan dolgozni kezd a VM

A Vidékfejlesztési Minisztérium a nyári szabadságolások után azonnal megkezdi az új uniós irányelvek vizsgálatát - nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Czerván György, a tárca államtitkára. Tájékoztatása szerint Brüsszel éppen a készülő új szabályozásra hivatkozva utasította el márciusban azt a magyar kérést, hogy a fordított áfát alkalmazni lehessen az élősertések, a félsertések és a takarmányok értékesítésekor is. Ez is szerepet játszik abban, hogy a VM - a költségvetési szempontok figyelembevételével - a fordított áfa ügyét mostantól folyamatosan napirenden kívánja tartani - fogalmazott az államtitkár.

A gabonakereskedelem kifehéredett?
A tapasztalatok szerint kitisztult a hazai gabonakereskedelem azóta, hogy a kormány a gabonaágazatban tavaly bevezette a fordított áfa adózást. Korábbi becslések szerint ezt megelőzően az áfacsalások nagyságrendje éves szinten elérhette a tízmilliárd forintot is. Az adózási változtatások hatására azonban a feketézők nagy része a lisztpiacra települt át, ahol továbbra is maradt a 27 százalékos áfa és a normál adózási rend. Ugyanakkor szakértők szerint a lisztnél a fordított adózás nem jöhet szóba, mert e mechanizmust Brüsszel csak azoknál a termékeknél engedi meg, amelyek nem közvetlenül jutnak a fogyasztókhoz. Az egy vámtarifaszám alá sorolt lisztet viszont nem csak a pékségek dolgozzák fel, hanem a lakosság közvetlenül is vásárolja az üzletekben. Ezért - állítják szakértők - a lisztpiac kitisztításához a 27 százalékos áfakulcs drasztikus csökkentésére lenne szükség. Az ágazati szereplők 5 százalékos adómértéket sürgetnek, amellyel a VM is egyetért, de a kormány költségvetési okokból sem a lisztnél, sem más élelmiszertermékeknél nem lépett.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55