Nagyon fél a sertéspestistől a brüsszeli biztos

agrarszektor.hu
Fokozott éberségre kívánja inteni a magyar állategészségügyi hatóságokat az Ukrajnából terjedő afrikai sertéspestis veszélye miatt csütörtöki budapesti látogatásán az EU egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztosa. Vytenis Andriukaitis a madárinfluenza megfékezésére hozott intézkedésekről is tájékozódik Magyarországon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Növekszik a veszélye annak, hogy az ukrán-magyar határon átterjed az afrikai sertéspestis - nyilatkozta a BruxInfónak Vytenis Andriukaitis, aki csütörtökök és pénteken tartózkódik Magyarországon. Ezért fokozott éberséget kér a magyar állategészségügyi hatóságoktól, bár elégedett az eddig meghozott megelőző intézkedésekkel. Arra ösztönzi ugyanakkor a magyar hatóságokat, hogy figyelemfelhívó kampányt indítsanak a magyar-ukrán határövezetben, és működjenek szorosabban együtt ukrán partnereikkel a kór átterjedésének megelőzésében, ami súlyos károkat okozhat a gazdaságnak.

Ma már lényegében Ukrajna egész területe fertőzött, és a sertéspestist elsősorban a határon átkóborló vaddisznók terjesztik, miután élőállatexport nincs a szomszédos országból. A megelőzést célzó intézkedések között lehet a vadgazdálkodás, az elhullott és élő állatoktól származó mintavételt és az illegális húscsempészet elleni határozott fellépést.

Az egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztos a madárinfluenza ügyében is tájékozódni kíván, miután Magyarországról jelentették először a H5N8 különösen agresszív vírustörzs felbukkanását. Magyarországon észlelték eddig a legtöbb, összesen 231 madárinfluenzás esetet kacsa- és libafarmokon, baromfiudvarokban és a keltetők esetében. Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyékben rendeltek el a hatóságok kötelező zárlatot úgy, hogy a baromfikat a fertőzött térségekben zárt helyen kell tartani.

Európai szinten eddig 17 tagállamban közel 670 esetet jegyeztek fel, ami a madárinfluenza vírusának nagy területi kiterjedését mutatja. A fertőzött állományban ugyanakkor eddig nem találtak az emberi egészségre veszélyes kórokozót.

A biztos részben a klímaváltozás számlájára írja a madárinfluenzás esetek elszaporodását. Ha korábban évente kétszer indultak útnak a költözőmadarak és álltak meg ideig-óráig a tranzitországokban, mostanában az enyhe tél miatt (az idei talán kivétel ez alól) van, amikor hosszabb időre is megállnak, lényegében állandósítva a veszélyt.

Vytenis Andriukaitis szerint a baromfik elzárása mellett úgynevezett biobiztonsági intézkedésekkel kell megelőzni azt, hogy a háziszárnyasok érintkezzenek a vadmadarakkal. A madárinfluenza miatt eddig több mint 3 millió szárnyast kellett levágni Európában.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02