Pécs lesz az ország első bio-massza eredetű távhővel fűtött városa

agrarszektor.hu
Óriási biomassza-alapú fejlesztés készül Pécsett a Dalkia Energia cégcsoporthoz tartozó Pannonpower Holding Zrt. jóvoltából.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Előreláthatóan 2012-ben lép működésbe az a 35 MW-os, szalmatüzelésű biomassza alapú erőmű Pécsett, mely 24 milliárd forintos keretből valósul meg, és amelynek köszönhetően a hagyományos gáztüzelésű blokkok tartalékká válnak.

Mivel a működtetéshez elengedhetetlen a szalma régión belül történő folyamatos beszerzése, ez újabb munkahelyeket teremt és többletjövedelmet is generál, a pécsiek fosszilis tüzelőanyag-importja pedig lecsökken. A cég az ellátásbiztonság érdekében hosszú távú szerződéseket kötött a helyi gazdákkal, az új erőmű így 150 embernek ad munkát a régióban.

A kazán működtetéséhez évente 240 000 tonna bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermék szükséges (tehát a gabonaszemek nem), ami a régióban keletkező mennyiségnek csak töredéke, tehát a blokk nem veszélyezteti más szalmafelhasználók, így az állattartók ellátását sem. 

Az erőművel becslések szerint mintegy 4.6 milliárd forint plusz jövedelem keletkezik nemzetgazdasági szinten, és az sem elhanyagolandó, hogy a blokk CO2-semeleges lesz, ami évente legkevesebb 85 000 tonnányi CO2-kibocsátásmegtakarítását jelent.

Így Pécs válhat az ország első, csaknem egészében zöld eredetű távhővel fűtött városává - számol be az alternativenergia.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?