Mi szennyeztük be Európát radioaktív jóddal?

agrarszektor.hu
Ellentmondásos hírek keverednek a csillebérci radioaktív jódszivárgással kapcsolatban. Múlt hét óta Magyarországon és még hét európai országban észlelték a légkörben megnövekedett, bár az egészségre nem ártalmas radioaktív jód-131 izotóp koncentrációját.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csütörtök reggelre kiderült, hogy az Izotóp Intézet Kft. csillebérci laborjában történt szivárgás, ahol orvosi célokra gyártanak izotópokat. A cég ügyvezetője, Lakatos Mihály sajtóközleményben leírta, hogy a labor a szűrőrendszer hibája miatt már tavasszal is szivárgott. Akkor leállították a labort, a javítások után szeptemberben pedig ismét szivárogni kezdett.

A jod-131 szökése a múlt heti észlelésekig zajlott, akkor megint leállították a gyártást. A kft. szerint a szennyeződés a Budapest felett észlelt megnövekedett radioaktív sugárzás egy részéért okolható, azt viszont cáfolta, hogy a labor lenne felelős a több európai országban is észlelt sugárzásért - írja az alternativenergia.hu.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója, Rónaky József szerint z atomerőművekben is rengeteg jód-131 keletkezik, a fukusimai és a csernobili balesetekben is többek között ebből az izotópból jutott jelentős mennyiségű a természetbe. Rónaky úgy véli, könnyen lehet, hogy mégis a kft. laborja okolható nemcsak a Budapest feletti sugárzásnövekedésért, hanem az Európa jelentős része felett észlelt növekedésért is.

Ennek azonban ellentmond mind az érintett kft., mind az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság MTI-nek kiadott közleménye is, amelyek szerint mégsem eredhet az európai sugárzás Csillebércről.

Az ügyben igen zavaros a illetékes szervek sajtó felé történő kommunikációja, de egy biztos: az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSK) főorvosa szerint a sugárzás az egészségre nem ártalmas.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58