Leállítják az 1-es reaktort Pakson, jön a karbantartás

agrarszektor.hu
Rövidesen leállítják a paksi atomerőmű egyes blokkját, hogy elvégezzék rajta az évente szokásos karbantartást, őszig a másik három reaktoron is végrehajtják a főjavítást - közölte az MTI-vel Mittler István szóvivő.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Április első napjaiban kezdik a karbantartást az egyes reaktoron - mondta a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. A következő a négyes lesz május közepén. A kettes blokk leállását július első napjaira tervezik, míg a hármas blokkét szeptember első napjaira ütemezték.

Az atomerőmű reaktorait évente vetik alá egy nagyjából egy hónap alatt elvégezhető, tervezett karbantartási, javítási munkálatnak.

A karbantartás egy olyan - a létesítmény rendszerein és annak elemein végzett tevékenység -, amelynek az a célja, hogy azok funkciójukat a tervezett módon és hatékonysággal lássák el az üzemidő végéig, vázolta az igazgató. Ilyenkor nem csak a primer, hanem a szekunder kör berendezésinek ellenőrzésére, szükség szerinti javítására és a tervezett üzemanyag átrakásra is sor kerül - mondta Mittler István.

Hozzátette, hogy négyévente minden blokk egy nagyjavításon esik át, ami két hónapig tart. Ebben az évben a kettes blokkon esedékes az említett nagyjavítás, tájékoztatott Mittler István.

A kommunikációs igazgató emlékeztetett rá, hogy az elmúlt évben a paksi atomerőmű teljesítménykihasználási tényezője rendkívül jó, közel kilencven százalékos volt. A főjavítások kevesebb mint 160 napot vettek igénybe.

A Paksi Atomerőmű Zrt. villamosenergia-termelése 2011-ben 15685 GWh volt, ezzel a hazai termelés 43,25 százalékát adta.

A paksi atomerő üzemanyaga dúsított urán-dioxid. Az ebből préselt pasztillákat hermetikusan lezárt csőbe helyezik. Az így létrejött fűtőelem pálcákat kötegekbe rendezik. A hatszögletű kazetták 126 fűtőelempálcát tartalmaznak. Az aktív zónát 349 kazetta alkotja, ebből 37 a láncreakció szabályozására szolgál. Egy-egy reaktorblokkban 42 tonna üzemanyagtöltet van.

A reaktor működése során a hasadóanyag elhasználódik, kiég. Ezért meghatározott időnként "át kell rakni" a zónát: ilyenkor veszik ki a kiégett, és teszik be a friss üzemanyagot. A kimerült fűtőanyag-kötegeket a reaktor melletti vízzel telt medencébe helyezik, ahol öt éven át tárolják, szaknyelven pihentetik azokat. A munkához nagy pontosságú, számítógéppel vezérelt berendezést, átrakógépet használnak.

 

forrás: MTI

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14