Mit tartogat a jövő mezőgazdasága (x)

agrarszektor.hu
Milyen kihívások előtt áll a hazai agrárium, és hogyan illeszkedik ez az uniós keretekbe? Milyen fejlesztési irányai és műszaki lehetőségei vannak a mezőgazdaságra alapozott energiatermelésnek? Hogyan lehet a precíziós gazdálkodás a környezetvédelem egyik hatékony eszköze? Miért fontos a helyspecifikusság? Milyen volt a kispesti traktorgyártás fénykora? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ soron következő konferenciája, amelyet április 23-án rendeznek meg Gödöllőn.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet konferenciát rendez "Környezetvédelmi és Energetikai Kihívások a mezőgazdaságban" címmel április 23-án Gödöllőn. A szakmai programot - a tavaszi mezőgazdasági munkák megkezdésének szimbólumaként - hagyományos traktorkiállás követ, az egész napos rendezvény pedig a Föld napjának jegyében telik majd, számos szabadtéri, interaktív és családi programmal.

A fenti kérdésekre a NAIK kiváló előadói adják meg a választ. Miről lesz szó?

Dr. Balla István, a SZIE MKK NTTI és a NAIK MGI tudományos munkatársa a precíziós gazdálkodás és a környezetvédelem fontos kapcsolatára hívja fel a figyelmet előadásában. A precíziós gazdálkodásnak sokféle megfogalmazása él a köztudatban, de minden definíciónak közös eleme a "helyspecifikusság". A precíziós mezőgazdaság leegyszerűsítve a változó termőhelyi feltételekhez igazodó gazdálkodási rendszer, amely fokozottan szem előtt tartja a környezetvédelem aspektusait, miközben a legmodernebb technológiát alkalmazva a termelés hatékonyságának növelését célozza meg. A környezetvédelem szemszögéből a precíziós mezőgazdaság legfőbb előnyei az üzemanyag-, műtrágya- és növényvédőszer-felhasználás mérséklése, mely a környezet terhelését csökkentve optimalizálja a költségeket.

Dr. Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. igazgatójának előadása az előttünk álló hazai kihívásokat világítja majd meg az Európai Uniós stratégiák tükrében. A prezentációban általánosan a környezetvédelem, részletesebben a hulladékgazdálkodás, a levegőtisztaság-védelem és a klímavédelem területén ránk váró kihívásokról és feladatokról lesz szó, felhívva a figyelmet ezen területek szoros összefüggésére és integrált kezelésének szükségességére. Az előadó kiemelten fókuszál a fenti területek és az energiagazdálkodás, energiaellátás kérdésének kapcsolatára, figyelembe véve a mezőgazdaság területén rendelkezésre álló lehetőségeket és célkitűzéseket.

Bácskai István, a NAIK MGI kutatási osztályvezetője a mezőgazdaságra alapozott energiatermelés fejlesztési irányai és műszaki lehetőségeiről beszél majd. A környezet-, hulladék- és energiagazdálkodási kérdések egyre fokozottabban jelennek meg mindennapjainkban, így kutatási és ipari együttműködések formájában megoldásokat kell keresnünk. Az előadásban bemutatásra kerülnek a mezőgazdasági termelésből kikerülő melléktermékekre és hulladékokra alapozott nemzetközi és hazai kutatási területek, technológia-fejlesztési irányok, azok eredményei és megoldásai annak érdekében, hogy szinergiát teremtsen a hazai kutató-fejlesztők és az ipari szereplők között.

Szabó László, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főmuzeológusa a kispesti traktorgyártás történet mutatja be, hiszen a kispesti Hofherr - Schrantz - Clayton - Shuttleworth Magyar Gépgyári Művek Rt. (HSCS) évtizedeken keresztül meghatározó szerepet játszott a hazai traktorgyártásban és a magyar mezőgazdaság erőgépigényének kielégítésében. Az 1924-ben elkészült első nyersolaj traktort számos, sajátfejlesztésű típus követett. Ez az ismert márkanév megérdemelt elismerést szerzett hazánknak a világ számos pontján.

Molnár István, az Agrár-Béta Kft. ügyvezető igazgatója a környezettudatos agrártermelést mutatja be egy hazai példán keresztül. Cége a hagyományos növénytermesztési aktivitással párhuzamosan kialakított egy komplex EnergiaFarmot, ahol mezőgazdasági tevékenységére alapozott megújuló energiatermelést végeznek. A farmon megtalálható biogázüzem, bioetanol gyár, valamint biomasszával működtetett hőközpont. Folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel biztosítják a hatékony energiafelhasználást. Az előadó sikereit jelzi, hogy a fenntartható gazdálkodás tematikájában már díjat is nyert.

 

A konferencia időpontja: 2017. április 23. (vasárnap)
A konferencia helyszíne: NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet, V. emelet (Gödöllő, Tessedik Sámuel utca 4.)

A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött.

 

A konferencia részletes programja:

10:00 - 10:30 Regisztráció

10:30 - 10:40 A résztvevők üdvözlése - Dr. Gulyás Zoltán intézetigazgató, NAIK MGI

10:40 - 10:50 Köszöntő - Dr. Gyuricza Csaba mb. főigazgató, NAIK

10:50 - 11:00 Megnyitó - Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

11:00 - 11:15 Előttünk álló hazai kihívások az Európai Uniós stratégiák tükrében

Előadó: Dr. Béres András igazgató, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

11:15 - 11:30 A mezőgazdaságra alapozott energiatermelés fejlesztési irányai és
műszaki lehetőségei

Előadó: Bácskai István kutatási osztályvezető, NAIK MGI

11:30 - 11:45 Precíziós gazdálkodás, mint a környezetvédelem egyik hatékony eszköze

Előadó: Dr. Balla István tudományos munkatárs, SZIE MKK NTTI - NAIK MGI

11:45 - 12:00 Környezettudatos agrártermelés egy hazai példája

Előadó: Molnár István ügyvezető igazgató, Agrár-Béta Kft.

12:00 - 12:15 "Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth (HSCS) traktorok a két világháború között"

Előadó: Szabó László főmuzeológus, Magyar Mezőgazdasági Múzeum és
Könyvtár

12:15 Traktorkiállás - MÚLT és JÖVŐ

12:45 Szendvicsebéd

(A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.)


Regisztráció az alábbi e-mail címen: birta.diana@mgi.naik.hu
Jelentkezési határidő: 2017. április 19. szerda 12 óra

A rendezvényhez kapcsolódó szabadtéri programok: (10:00-15:00)
  • a NAIK kutatóintézeteinek bemutatkozása és termékbemutatói;
  • "Föld napi kavalkád": interaktív családi programok a NAIK MGI, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és
    Könyvtár, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Talajtani Társaság részvételével;
  • "Vidék Mustra" - a Magyar Piac Szövetkezet szervezésében, hazai termékek kóstolója és vására;
  • betekintés a NAIK MGI gép- és eszközparkjába.
A rendezvény médiatámogatója az

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?