Rengeteg ilyen vízterület van Magyarországon: lassan tele lesz velük minden?

Rengeteg ilyen vízterület van Magyarországon: lassan tele lesz velük minden?

agrarszektor.hu
Magyarországon a vizes élőhelyek gazdagsága és jelentősége kétségtelen, amelyet a Ramsari Jegyzékbe foglalt mintegy 29 hazai helyszín több mint 260 ezer hektár kiterjedéssel is alátámaszt - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Debreceni Hidrobiológus Fórum - 2022 konferencián.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rácz András kifejtette, hogy a több mint 50 éve aláírt nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelméért létrejött egyezmény az egyik legrégebbi jelenleg is aktív természetvédelmi megállapodás. A magyarországi ramsari területek a Kárpát-medence szinte valamennyi jellemző vizes élőhely típusát magukba foglalják: tavakat, mocsarakat, szikes tavakat, lápokat, holtágakat, folyószakaszokat, nedves réteket, valamint az ember alkotta halastavakat és víztárolókat is. Magyarország kiemelt tevékenységet végez az egyezménnyel kapcsolatban, hiszen nemcsak számottevő ramsari területtel rendelkezik, hanem a „Ramsari Város” címet is elnyerte Tata vonatkozásában.

Az államtitkár beszédében méltatta a hidrobiológia képzés múltját, amely végzettséggel rendelkező szakemberek képzésének szükségessége már mintegy 60 éve megfogalmazódott, ennek eredményeképp pedig 1966-tól lehetett ez irányba szakosodni. Rácz András nélkülözhetetlennek nevezte a természetes vizeket veszélyeztető tényezők ismeretét, ami szükséges ahhoz, hogy negatív hatásukat időben el lehessen hárítani. Emellett az állami természetvédelem, - minisztériumi és nemzeti park igazgatósági szinten - illetve a vízügyi igazgatóságok, a kormányhivatalok és a hatóságok munkáját számtalan, a Debreceni Egyetemen végzett szakember segíti országszerte - emelte ki Rácz András.

Az államtitkár beszédét követően elismeréssel szólt a hidrobiológia területén végzett kimagasló munkájáról és köszöntötte Dr. Dévai Györgyöt, az MTA doktorát a Debreceni Egyetem, Hidrobiológiai Tanszék professzor emeritus-át, a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságának elnökét és a Pro Natura díjas Harka Ákost 80. születésnapja alkalmából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?