Ettől eldobod az agyad: így oldanák meg a világ egyik legnagyobb gondját a kutatók

Ettől eldobod az agyad: így oldanák meg a világ egyik legnagyobb gondját a kutatók

agrarszektor.hu
A klímaváltozás tényét eddig is kár volt tagadni, az idei nyár ugyanakkor végleg bebizonyította, hogy van baj, méghozzá nem is kicsi. Mindenki tapasztalhatta, hogy milyen következményekkel jár, ha a felmelegedés miatt egyre kevesebb eső esik majd nyaranta. A tudósok már régóta dolgoznak olyan technológiákon, melyek segítségével esőt próbálnak előcsalni a felhőkből, többet már alkalmaznak is. Most azonban kiderült, hogy van más útja is a dolgoknak, és a tudomány "nem áll meg" az ezüst-jodid fellövésénél.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Geophysical Research Letters hasábjain megjelent tanulmány szerint van mód arra, hogy elektromos töltést adjanak egy felhőnek. Mindez megváltoztatja a cseppek méretét, így csapadék formájában aláhullhatnak. A The Guardian azt írja, mindez segíthet „átbillenteni” a felhőket, hogy valódi esőfelhővé váljanak. Giles Harrison, a tanulmány vezető szerzője, a brit Readingi Egyetem tudósa szerint az elektromos töltés nem csak lelassítja a párolgást, de „fel is robbantja” a cseppeket. A tesztek során egy drón egy mérési hely fölött repülve rögzítette az elektromos mező és a cseppek jellemzőit - írja a hvg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az eszköz pozitív és negatív töltéskibocsátóit felváltva kapcsolták be. A mérések alapján több vízcsepp keletkezett függetlenül attól, hogy pozitív vagy negatív töltés szabadult fel. A szakemberek úgy vélik, hogy a technológia a felhők mellett a köd esetében is felhasználható ugyanúgy. Sőt, ha mindez nem lenne elég, úgy lehetne így csapadékhoz jutni, hogy semmilyen kémiai mellékterméket sem idéznek elő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?