Súlyos veszély fenyegeti a méheket: ennek nagyon rossz vége lehet

Súlyos veszély fenyegeti a méheket: ennek nagyon rossz vége lehet

agrarszektor.hu
A méhek, pontosabban a beporzó rovarok szolgáltatásait az ember örömmel veszi igénybe, mióta világ a világ. Itt az idő, hogy felfigyeljünk rá, ez a szolgáltatás veszélybe kerül, ha nem teszünk konkrét lépéseket - társadalmi és egyéni szinten egyaránt - a megóvásukra. A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Beporzó Munkacsoportja ezért állt az 5 évvel ezelőtti polgári kezdeményezés mögé, amely március 10-ét a Beporzók napjául javasolta, s új kezdeményezésként ezen a napon hirdetik meg az Év beporzóit is, melyekre az alábbi linken lehet szavazni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A méhek a virágok legszorgalmasabb és leghatékonyabb beporzói. A méhalkatúak öregcsaládjába tartozó 20 000 faj közül mintegy 700 előfordul hazánkban. Ezek közül egyetlen faj a nagy családban élő házi méh, a többit hívhatjuk vadméheknek. Természetüket nézve egyáltalán nem vadak, sőt, szelídek, ez a jelző mindössze a házi méhtől való elkülönítésre szolgál. Az Év beporzói versenyben első ízben a vadméhek közül választott ki három kisebb csoportot az egyesület, azok valamelyikére lehet szavazni 2023. március 1-ig - írja közleményében a munkacsoport.

Bányászméhek

A méhek közül több mint 3000 faj tartozik a bányászméhek (Andrenidae) családjába. Fészkelésük nem feltűnő. Nevüket nem meghazudtolva, a föld alatt ásnak üreget, ott hozzák létre bölcsőiket. Mindegyikbe egy petét raknak, miután meghordták nektárral és virágporral. Számukra a csupasz, nem bolygatott földfelület fontos a fészeképítéshez. Ezek a kis vagy közepes méretű méhecskék magányosan élnek. A virágpor gyűjtésére kialakult „kosárkájuk” van. Azon kevés méhek közé tartoznak, akiknek közt éjjelinek nevezhető (sötétedéskor vagy a koraesti órákban aktív) fajok is vannak.

Faliméhek

A méhek közül több mint 4000 faj tartozik a művészméhek (Megachilidae) családjába, és közülük mintegy 350 faliméh (Osmia) fajt ismerünk. Ők eredetileg más rovarok által a fába rágott járatokban, nádszálak üregében, csigaházban, vagy saját maguk által löszfalakba rágott üregekben hozták létre bölcsőiket. A nádtetők uralkodása idején könnyebb dolguk volt, azután a nádtetők is megfogytak, a holt fa is megritkult az erdőkben. A rovarszállókba kitett kifúrt fadarabok és nádkötegek elsősorban ennek a méh-csoportnak segítenek a szaporodásban - ők pedig nekünk segítenek a sok megporzott virág révén. Öröm elnézegetni ezeket a magányosan munkálkodó, szorgalmasan nyüzsgő, dundi, pihés méhecskéket, és hallgatni tavaszi zsongásukat a méhbölcsők körül.

Szabóméhek

A faliméhekkel egy családba tartozó, magányos életmódot folytató vadméhek a Megachile nemzetségből. Nevüket arról a viselkedésükről kapták, hogy növények leveleiből többé-kevésbé szabályos alakú foltokat szabnak ki rágójukkal, és ezeket a kis levéldarabkákat cipelik magukkal, hogy a fészek falát azzal tapétázzák ki. A világon mintegy 1500 fajukat írták már le. A rózsa-szabóméh elsősorban a rózsából rág magának nagyobb lapokat, a kis szabóméh orgonából, a málna-szabóméh málnából, mások akácból, bodzából is kiharapdálják a szükséges darabokat. A lucerna szabóméh a lucerna maghozamának kialakításában fontos szerepet játszik, ugyanis a lucerna sajátságos virágjában is hozzá tud férni a nektárhoz - és a virágporhoz.

Címlapkép forrása: Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Beporzó Munkacsoport

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?