Véget ért egy korszak a magyar agráriumban: új megoldások kellenek

Véget ért egy korszak a magyar agráriumban: új megoldások kellenek

agrarszektor.hu
Az energetikai problémák a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban tevékenykedőknek is komoly kihívást jelentenek. Márciusi Energetika az agráriumban című rendezvényein a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ezen a területen is segíteni kívánt tagjainak: helyzetértékeléssel, valamint újszerű energetikai, illetve hatékonyságnövelő megoldások bemutatásával.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAK Energetika az agráriumban címmel szervezett eseménysorozatot, melynek első állomásán elméleti szemináriumot hallhattak az érdeklődők a terület szakértőitől az aktuális energetikai helyzetről, annak okairól, illetve a trendekről - a jövőképet is vázolva. A felszólalók rámutattak arra, hogy a jövőben miért fontos a megújuló energiák termelésbe bevonása, illetve egyes mezőgazdasági melléktermékek energetikai hasznosítása. Ezt követően gyakorlati bemutatón keresztül olyan új, innovatív fejlesztési megoldásokat ismerhettek meg az agrárvállalatok, melyek üzemi szinten segítik csökkenteni a költségeket, például energiaközösségekbe szerveződéssel, vagy hűtési, fűtési rendszerek területén, illetve hőszigetelő technológiai újdonságokkal és teljeskörű energetikai megoldásokkal.

Tapasztalataink szerint számos agrárvállalkozás nyitott új típusú technológiák alkalmazására az energiatárolás, -felhasználás és -megtakarítás területén. A NAK ezen igények mentén kész segíteni tagjait, az egyéni gazdálkodókat éppúgy, mint a nagyobb mezőgazdasági vállalkozásokat. Hiszen sok esetben a cégek, kkv-k, illetve nagyvállalatok sincsenek tisztában az innovatív energetika használatával a mezőgazdaságban, az új és fenntartható energiaforrásokkal, amelyek célja a folyamatok hatékonyságának, fenntarthatóságának javítása. Bízunk abban, hogy - a mostanihoz hasonló aktivitások hatására - minél több olyan együttműködés születik, amely segíti az agráriumban tevékenykedők energetikai törekvéseit

- emelte ki Győrffy Balázs, a kamara elnöke.

A most kezdődött Közös Agrárpolitika 2023-2027-es támogatási ciklusban - az agrárvállalkozások energetikai célú fejlesztési támogatása során - a célok között szerepel a mezőgazdasági üzemek zöld energiai beruházások támogatása, valamint az energia-önellátás növelésé, az energiafüggőség csökkenése, a geotermikus hőenergia és a biomassza potenciál kiaknázása. Számos agrárvállalkozásnál nyitottság mutatkozik az újfajta megoldások alkalmazására, a kamara a jövőben is kész segíteni az ehhez kapcsolódó szakmai információk átadásával tagjait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58