2017. január 20. péntek Fábián, Sebestyén

Hírek - Földpiac

Lázár: óriási magyar birtokokat vehetnének külföldi cégek és bankok

El akarja érni az Európai Bizottság, hogy külföldiek és jogi személyek korlátozások nélkül termőföldeket vehessenek Magyarországon – jelentette ki Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Magyarország ezzel szemben ragaszkodik ahhoz, hogy külföldiek és jogi személyek továbbra se vásárolhassanak földeket, a magánszemélyek pedig maximum 300 hektárt vehessenek. A miniszter szerint elképzelhető, hogy az Európai Bíróság előtt lévő ügyben Magyarország ellenes döntés születik, ezért a kormány most szövetségeseket keres.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Akár több tízezer hektáros méretben vásárolhatnának fel magyar termőföldeket külföldi társaságok vagy bankok, ha valóra válnának az Európai Bizottság törekvései – derült ki Lázár János kormányinfós tájékoztatóján. A miniszter szerint Brüsszel azt akarja elérni, hogy külföldiek és jogi személyek földet vehessenek, a magánszemélyekre vonatkozó, 300 hektáros mai földvásárlási limit pedig szűnjön meg. Az Európai Bizottság tehát végeredményben arra törekszik, hogy külföldiek és jogi személyek korlátozások nélkül vehessenek magyar termőföldeket – szögezte le a tárcavezető.

A kormány ezzel szemben három prioritás mellett áll ki: továbbra is tiltaná külföldiek és jogi személyek földvásárlását, illetve megtartaná a magánszemélyek 300 hektáros maximális földtulajdoni méretet is. Ismert ugyanakkor, hogy Brüsszel a földvita miatt az Európai Bírósághoz fordult, és Lázár János szerint az is elképzelhető, hogy – várhatóan 2018-ban – Magyarország ellenes döntés születik. Ezért a kormány most szövetségeseket keres, mivel Brüsszel Lettország, Litvánia, Románia és Bulgária ellen is hasonló eljárásokat indított.


 

Címlapon, most

Közös imán könyörgött esőért Trump új agrárminisztere

Lázár: az éttermi üditők kisebb áfájáért is lobbiznak

A nemzetgazdasági tárca gyűjti az információkat.

A biogazdálkodásra esküszik a Takarékbank

Együttműködési megállapodást írt alá a pénzintézet és a biokultúra szövetség.

Energiafűzzel váltják ki a gázfűtést

A közintézményeket fűtik így Kenderesen.

A CLAAS keskeny nyomtávú NEXOS traktorainak újabb generációja (x)

Kicsi, fordulékony és nagy teljesítményű.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ