Fellélegezhetnek a gazdák? - Jégkár-elhárító rendszer épülhet ki

MTI
Célszerű kiépíteni az országos jégkár-elhárító rendszert még ebben a kormányzati ciklusban, mivel így jelentősen csökkenthető a gazdálkodók termelési kockázata. A 1,2 milliárd forintos beruházás hamar megtérülne, hiszen az egyelőre csak a dél-nyugati megyékben működő elhárítás idén 150 millió forintból mintegy 8 milliárdnyi kárt előzött meg. Bíztató, hogy a mezőgazdaság hitelezésében az összes többi ágazattal ellentétben növekedés következett be az elmúlt években.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának elnöke a testület szerdai ülését követően beszélt arról, hogy a bizottság tagjai tájékoztatót hallgattak meg a jégkár-elhárítási módszerekről, és azok alkalmazásáról. A jégverés okozta károk ellen a legolcsóbban a talajgenerátoros jégeső-elhárítással lehet védekezni, a repülőgépes, illetve a rakétás megoldás drágább.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára és Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztését felelős államtitkára egyetértett abban, hogy van lehetőség a jégverés elleni védekezés kiszélesítésére. Erre a célra lehet beruházási forrásokat biztosítani, a finanszírozás és a rendszer működtetéseinek kérdéseit azonban tisztázni kell.


MTI Fotó: Ujvári Sándor

Magyarországon a rendszerváltás előtt már működött jégeső-kárelhárító rendszer, de a rendszerváltást követően ezt nem használták tovább. Most három megyére - Tolna,Somogy, Baranya - kiterjedő, a jégverés okozta károk megelőzését szolgáló rendszer működik. A rendszer a talajgenerátoros jégeső-elhárítás - égetéssel juttat vegyi anyagot (ezüstjodidot) juttatnak a légkörbe, csökkentve a jégszemcsék méretét -, amit ebben az évben mintegy 150 millió forintból működtettek. A rendszer működtetésével, a becslések szerint több mint 4 milliárd forintnyi kár előztek meg a mezőgazdaságban, és szinte ugyanennyire tehető a be nem következett kár értéke a lakosság körében - tájékoztatta a képviselőket Huszár István, a NEFELA Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés igazgatója. Hozzáfűzte: az általuk alkalmazott technológiával az országos rendszer 1,2 milliárd forintból kiépíthető lenne.

A rakétás jégeső-elhárítás lehetőségéről beszélt a honatyáknak Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke. Ezt a projektet az elképzelések szerint határon átnyúló uniós együttműködés keretében hoznák létre vajdasági közreműködéssel. Ezért a bizottsági ülésen jelen volt Nagy Júlia, a Szerb Jégeső-elhárító Rendszer vezetője, Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke, aki szorgalmazta az együttműködést, mivel jó lehetőséget lát a sikeres közös munkára ezen a területen.

Ónos eső - Bitay: jövő hét végére készül el a teljes körű kárfelmérés az állami erdőkben
Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára szerint bő 50 ezer hektár állami erdő károsodott az ónos eső miatt, a teljes körű kárfelmérés a jövő hét végére készül el, akkor lehet látni a helyreállítási költségeket. A legnagyobb mértékben a Pilis, a Börzsöny és a Bükk erdei károsodtak, néhol oly mértékben, hogy az erős, fiatalos bükköst újra kell telepíteni. A szaktárca arra törekszik, hogy az erdővel borítottsági arány ne változzon. Az erdőkben gyakran előfordul vis maior helyzet, az erdőgazdaságok azonban széles körű társadalmi összefogással orvosolni tudják a problémákat. Bitay Márton beszámolt arról is, hogy az Országos Erdészeti Egyesület, az Országos Természetjárók Szövetsége valamint a Pro Silva Hungaria képviselőivel folytatott szerdai megbeszélésen felállították a kárfelmérés, veszélyhelyzet-elhárítás és helyreállítás menetrendjét is. Többek között arról konzultáltak, hogyan lehet a károsodott turistaútvonalakat és közjóléti funkciókat helyreállítani.

A bizottság tájékoztatót hallgatott meg az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány tevékenységéről. Herczegh András ügyvezető igazgató elmondta: az elmúlt öt évben a mezőgazdasági hitelállomány az egyetlen, amely emelkedett az összes ágazatközül Magyarországon. A növekedés mintegy 16 százalékos volt, amit a szakember jelentős eredményként értékelt. Hozzátette: a mezőgazdasági hitelállomány összege ez év szeptember 30-án mintegy 392 milliárd forintra rúgott. Az összes többi magyar gazdasági ág hitelezésében visszaesés következett be az elmúlt években 2009-hez képest. Így amezőgazdasági hitelállomány a teljes vállalati hitelállományon belül 4-ről 6,5 százalékra emelkedett, ami jelentős fejlődés.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?