Ezen máris összekaptak - Betiltják a GMO-t a skótok

MTI
Betiltja a génmódosított (GMO) gabonák termesztését a skót kormány. A döntés megosztja az ottani közvéleményt és szemben áll a brit kormány véleményével.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A skót kormány bejelentette, hogy betiltja a génmódosított gabona termesztését. Skóciát világszerte gyönyörű természetes környezetéről, "tiszta és zöld státusáról" ismerik, a genetikailag módisított gabona termesztésének betiltása révén az országot még inkább így tartják majd számon - idézte a Financial Times című napilap hétfőn Richard Lockhead skót mezőgazdasági minisztert.

Lelkesedés és sajnálkozás

Környezetvédő csoportok üdvözölték a döntést, agrárszervezetek és tudósok viszont sajnálkoztak miatta. A skót kormány több környezetvédő intézkedést hozott az utóbbi időben: idén már moratóriumot hirdettek a palagáz hidraulikus töréssel (fracking) való kinyerésének technológiájára. Megfigyelők szerint ezek az intézkedések azt jelzik, hogy a kormányon lévő Skót Nemzeti Párt (SNP) elutasító az új technológiák alkalmazásával szemben.

A génmódosított gabona termesztésének tilalmáról szóló döntés szemben áll a brit kormány véleményével, amely szerint támogatni kell a GMO-növények és ezek alkalmazásának kutatását. Richard Lockhead szerint azonban a skót élelmiszereket és italokat Skóciában és külföldön is természetes alapanyagaik és magas színvonaluk miatt becsülik, és emiatt kérhetnek értük prémium árat.

Inkább nyitottnak kellene lenniük?

Az egyik legnagyobb skót agrár-érdekképviseleti szervezet, a National Farmers Union Scotland igazgatója emlékeztetett arra, hogy "más országokban alkalmazzák a biotechnológiát, ahol az megfelelő, és Skóciának is nyitottnak kellene lennie erre". Szerinte a génmódosított gabona egy ponton nagyon fontos szerepet játszhat majd a fenntartható mezőgazdaságban.

Anne Glover, az aberdeeni egyetem kutatója, a skót kormány és az Európai Bizottság korábbi szakértője azt hangsúlyozta, hogy a technológia révén például csökkenteni lehet a vegyszerek alkalmazását a mezőgazdaságban, ami a fogyasztók, a gazdák és a környezet javát is szolgálja. Más szakemberek rámutattak, hogy az Európai Unió által jóváhagyott GMO-növények biztonságosak az emberre, az állatokra és a környezetre is, így a skót kormány döntése szűkíti a gabonafajták körét, amelyekből a gazdák a jövőben választhatnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?