Ennyibe kerül az idén egy tonna vetőmag

agrarszektor.hu
Nettó 97 ezer forintos tonnánkénti tájékoztató árat hirdetett a tavaszi kalászos növények vetőmagjaira a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet szerint közepes vetőmagkeresletre lehet számítani 2016-ban, de növekvő érdeklődés kísérheti a sörárpát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idén is közzétette a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a tavaszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira vonatkozó tájékoztató árat. Ennek mértéke 97.000 forint + áfa tonnánként, amely zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő. Nem fix, illetve nem kötött vagy ajánlott ár, hanem a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg.

A tájékoztató ár meghirdetése mértékadó jelzés a vetőmag nemesítésével, előállításával és forgalmazásával kapcsolatos termékpálya szereplőinek - hangsúlyozza közleményében a terméktanács. A tájékoztató ár jelzés a vetőmag-szaporítók felé, hogy készleteiket ne árugabonaként, hanem vetőmagként értékesítsék, biztosítva a gazdálkodók számára szükséges mennyiségű vetőmagkészletet.

MTI-fotó: H. Szabó Sándor

Az összesítések szerint az elmúlt években a tavaszi árpa és a zab vetőmag értékesítési átlagára hullámzott. A tavaszi árpa tonnája 2010-ben 67 ezer forintba került, de ez 2013-ra csaknem megduplázódott, az elmúlt évben pedig 93 ezer forintot fizettek érte. Hasonló változás figyelhető meg a zabnál is: 2015-ben egy tonna zab vetőmagért átlagosan 91 ezer forintot kellett fizetni.

Takács Géza, a terméktanács elnöke szerint a tavaszi kalászosoknál közepes vetőmagkeresletre lehet számítani. Jelentős ókészletek nincsenek, érdemi minőségi problémákkal nem kell számolni. Sem a takarmányárpa, sem a sörárpa piacán nincs olyan irányú mozgás, amely hatással lenne a várható vetőmagkészletekre.

Mivel a söriparnak érdeke a tavaszi árpa - ezen belül a sörárpa - vetésterületének növekedése, a szervezet bízik abban, hogy a cégek a vetési időszakra már szerződéses ajánlatokkal jelennek meg. Emellett az agrár-környezetgazdálkodási támogatás szabályrendszerébe a horizontális szántó tematikus előíráscsoport választható előírásaként bekerült a fémzárolt vetőmag-felhasználás támogatása, amely pozitív hatással lehet a tavaszi kalászos vetőmagok keresletére - véli a terméktanács.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?