Új irányok a nemesítésben: előretörnek a búzahibridek

agrarszektor.hu
A búzahibridek forgalma dinamikusan emelkedik nemcsak Európában, hanem Magyarországon is. A hibridbúzák részesedése a fémzárolt búzavetőmagok hazai piacán ma már 14%-os - hangzott le a SAATEN-UNION Hungária Kft. és a RAPOOL Hungária Kft. közös szántóföldi bemutatóján. A határszemlével egybekötött szakmai rendezvényen a hibridbúza nemesítésének hátteréről, a vetőmag előállításáról, valamint a hazai és európai termesztés eredményeiről, illetve jövőjéről volt szó.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kalászosok vetőmagpiacán egyedüliként kínálunk egyszerre két hibrid kalászos fajt, a hibridbúzát és a hibridrozst. A hibridárpák nemesítésével ez a kör két-három éven belül három fajra bővül, amit öt éven belül a hibridtritikálé követ majd - ismertette a cég jövőbeli terveit Blum Zoltán, a SAATEN-UNION Hungária Kft. és a RAPOOL Hungária Kft. ügyvezetője.


Varga Gábor, a SAATEN-UNION Hungária Kft. fejlesztője bemutatta a búzahibridek köztermesztésben játszott szerepét és a fejlesztések legújabb eredményeit. A SAATEN-UNION ma az egyetlen hibridbúza-vetőmaggal rendelkező nemesítőház Európában. Az új generációs hibridbúzák nemesítése során a minőség mellett a cél a magas hozam és a termésstabilitás.

A búzahibridek forgalma dinamikusan emelkedik nemcsak Európában, hanem Magyarországon is. A hibridbúzák részesedése a fémzárolt búzavetőmagok hazai piacán ma már 14%-os.

A hazai vetőmag-előállítás nemcsak a belföldi, hanem a környező országok növekvő keresletének kiszolgálását is célozza. Ennek megalapozása érdekében már második éve folynak hazai előállítások, folyamatban van a technológia hazai adaptációja, és a magyar mellett a cseh vetőmag-előállítást is Magyarországról irányítják - fejtette ki Láng Dezső hibridbúzavetőmag-termeltetési menedzser, aki részletesen bemutatta a hibridbúza nemesítésének szakmai hátterét.


Horváth Boglárka, a RAPOOL Hungária Kft. fejlesztője a RAPOOL repcenemesítői hátteréről és a fejlesztési eredményekről beszélt. A RAPOOL a világon elsőként kezdte meg a saját nemesítésű MSL-hibridek köztermesztésbe vonását, immár húsz éve. A cég legújabb, még elismerés előtt álló hibridjei pedig már 8,5 tonna fölötti hektáronkénti hozamot adnak a tenyészkertekben. A hazai vizsgálatokban szereplő hibridek ugyanakkor üzemi körülmények között "hozzák" a négy-hat tonna/hektár közötti termésátlagot, amit a Magyar Kukorica Klub független mérései is tanúsítanak. A termelők 2015-ben mintegy 41 ezer hektáron vetettek RAPOOL-hibrideket, ami a hazai repce-vetésterület 17%-a.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?