Mennyibe kerülhet az őszi vetőmag? - Itt a tájékoztató ár

agrarszektor.hu
Tonnánként 89 600 forintban hirdette meg az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó tájékoztató jellegű árat a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet előrejelzése szerint az őszi kalászos gabona vetőmagokból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre, viszont nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a szükséges mennyiség beszerzését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A terméktanács törvény az idén is közzétette az őszi kalászosok vetőmagjaira vonatkozó, a piaci körülmények alapján prognosztizált tájékoztató árat. A testület által megállapított nettó 89 600 forintos tonnánkénti ár zsákban, gombaölő-szerrel csávázva, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg - áll a szervezet közleményében.

Nincs szó rögzített árról

A becsült vetőmagár nem jelent árrögzítést, és elsődleges célja orientáló jelleggel a várható piaci árinformáció közreadása - hangsúlyozta Takács Géza, a szervezet elnöke. A tájékoztató ár fontos jelzés a vetőmag-szaporítók felé, hogy készleteiket ne árugabonaként, hanem vetőmagként értékesítsék, biztosítva a gazdálkodók számára szükséges mennyiségű vetőmagkészletet.

Az őszi kalászos tényleges végfelhasználói áráról a vetési szezon végén állnak majd rendelkezésre pontos adatok . Az elmúlt években rendkívül hullámzott a vetőmagok ára: 2009-ben 62 ezer, 2012-ben 115 ezer, 2014-ben 91 ezer, 2015-ben 94 ezer forintot fizettek egy tonnáért.

Időben lépjenek a gazdák

A terméktanácsi tagok adatai alapján az őszi kalászosok vetőmagjaiból nincsenek jelentős ókészletek. Az idei termésnél ez idáig nem jelentkeztek olyan minőségi problémák, amelyek az ellátásra negatív hatást gyakorolnának. Térségi- és fajtahiányok viszont előfordulhatnak, ezért fontos, hogy a gazdálkodók időben rendeljék meg a vetőmagtételeket, és ez a feldolgozás optimális ütemezését is segítené - húzza alá a szervezet közleménye.

Valamennyi kalászosnál tapasztalható, hogy a jelenleg rendkívül alacsony felvásárlási ár kedvezőtlenül befolyásolhatja a termelők likviditását. Ez nem kedvez a fémzárolt vetőmag értékesítésnek és várhatóan magával vonja a vetőmag végfelhasználói árának csökkenését. Előrejelzések szerint viszont az Európában tapasztalható minőségi problémák kedvező elmozdulást eredményezhetnek a malmi búza árában, amely pozitívan befolyásolhatja a vetőmag vásárlási szándékot is. A terméktanács szerint a meghatározó őszi kalászos fajok - őszi búza, őszi árpa, tritikálé - vetőmagjából a várható készletek szakmailag megfelelő szintű felújítási lehetőséget biztosítanak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?