Mi kerül egy fej salátán 700 forintba?

agrarszektor.hu
Elszálltak a salátaárak a tél folyamán, amikor a vevők alkalmanként 50-80 százalékos emelkedést is tapasztalhattak a boltokban tavalyhoz képest. Az itthon is egyre népszerűbb jégsaláta 600-700 forintos darabára láttán alighanem sokan a szívükhöz kaptak, de pár hétig még a magasabb árakat kell elviselnünk, bár némi csökkenés már érzékelhető. Az árak 150-200 forintos szintre rendeződhetnek vissza az áruházak polcain, de csak a húsvéti csúcsidőszak után, amikor a szabadföldi szedések megkezdődnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vad árakkal találkozhattak a fogyasztók a zöldséges polcoknál a téli hónapokban, a jégsalátát például a korábban megszokott 200-300 forintos darabár helyett 600-700 forintért lehetett megvásárolni. Bizonyos salátafajták esetében még áruhiány is előfordult. A visszarendeződés már elkezdődött, de a helyzet normalizálódására csak húsvét után lehet számítani.

1985 óta nem volt ilyen hideg a tél, mint most, ráadásul az októberi fényszegény időszak miatt már az őszi szedések is csúsztak egy-két hetet - vázolta fel a helyzetet Kovács Róbert, a jászfényszarui Jászvega Trend Kft. ügyvezetője. Szerinte a szokatlanul zord időjárás mellett az olaszországi havazások és a spanyolországi heves esőzések miatt is akadozott a salátaimport, ez vezetett áruhiányhoz és váratlan áremelkedéshez.

Az árak még mindig viszonylag magasan vannak tavalyhoz képest, ám pár hét múlva bizonyosan csökkennek majd. Egyrészt a kereslet visszaesése miatt, másrészt pedig azért, mert a busás haszon reményében sokan kaptak kedvet a salátatermesztéshez, a túlkínálat pedig le fogja törni az árakat. Az új termelők ugyanakkor szinte csak a kiskereskedelemben fognak megjelenni, a nagykereskedőkkel aligha tudnak majd üzletet kötni - mondta Kovács Róbert.

Véleménye szerint a magyar salátafogyasztás ugyan évről évre növekszik, de még mindig elmarad a nyugat-európai átlagtól. A fejes saláta továbbra is nagyban meghatározza a piacot, és annak ellenére, hogy érzékelhetően kezd visszaszorulni, lényegében egész évben keresik a vásárlók. Amennyivel csökken iránta a kereslet, annyival nő a többié, például a jégsalátáé, amely lédús, ropogós, kellemes ízű, és csomagolva sokáig eltartható a hűtőben. Mivel Magyarországon kevés a fény a téli hónapokban, abban az időszakban behozatalra szorulunk ebből a kedvelt vitaminforrásból.

Hazánkban decembertől áprilisig fóliasátrakban nő a saláta, májustól novemberig pedig szabad földön. Így van ez a Jászvega Trend Kft. esetében is, amely bő 10 éve foglalkozik salátatermesztéssel, és mára egy tucatra növelte fajtakínálatát. Dupla falú, levegővel felfújt, jól szigetelő fóliasátrai 2 hektárnyi területet foglalnak el, a szabadföldi termesztést pedig 6 hektáron folytatják.

A fólia előnye, hogy megvédi a növényeket az időjárás viszontagságaitól (eső, jégeső, tavaszi hirtelen fagyok), nyáron viszont nem lehet használni, mert a saláta túl laza szerkezetű lesz alatta, vagyis romlik a minősége. De vannak már ígéretes fajták, Jászfényszarun például a holland Rijk Zwaan vetőmagjaival dolgoznak, és bizonyos fejes saláták a fólia alatt is kiválóan szerepeltek a kísérletek során.
Ha nincsenek komoly időjárási "kilengések", a saláták beszállítói árai általában stabilnak mondhatók - jegyezte meg az ügyvezető. Talán túlságosan is régóta stagnálnak, miközben a munkabérek és az inputköltségek (palánta, műtrágya) folyamatosan emelkedtek az elmúlt években. A nagy hideg, vagy a rekkenő hőség okozta anomáliákat sok termelő úgy próbálja kivédeni, hogy ellenállóbb, stressztűrő fajtákat választanak, így az időjárás áralakító hatását némileg csillapítani tudják.

Tapasztalatok szerint a fejes saláta mellett a Lollo, a római saláta és a tölgylevelű a legnépszerűbbek a Jászvega Trend Kft. kínálatából. A szabad földi palántázás március első felében, a 10-11. héten kezdődik meg, és ekkor még 6-7 hétre van szüksége a növénynek, hogy betakaríthatóvá váljon. Az első szedés tehát általában május első hetére esik, utána viszont - ahogy hosszabbodnak és melegednek a nappalok - folyamatosan rövidül a tenyészidő, nyáron már 3 hét alatt beérik a fejes saláta.

A betakarítást kizárólag kézzel végezzük, 80 százalékban állandó gárdával - mondta Kovács Róbert. A cégnél a foglalkoztatottak átlaglétszáma 14 fő. A megbízható, bevált munkaerő már csak azért is fontos, mert a salátákat a szedésnél majdnem egyenként kell átnézni, mivel nagyon alapos szűrőn megy át az áruátvételkor.

A jászfényszarui cég kizárólag nagykereskedelmi értékesítéssel foglalkozik, fő felvevőjük az Auchan Magyarország Kft., de közvetítő cégeken keresztül még Michelin-csillagos étterembe is eljut a salátájuk. Szállítanak román és szlovák partnerekhez, valamint környékbeli zöldségboltokba is. Tavaly a Nébih Szupermenta terméktesztjén a Jászvega Trend Kft. jégsalátáját az íz tekintetében a legkedveltebbé választották.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?