Letaszítja trónjáról a magyar kajszi az importot

agrarszektor.hu
Elkezdődött a kajszi tömeges érése Magyarországon, és augusztus közepéig folyamatosan számíthatunk a hazai gyümölcsre. A mediterrán országok klimatikus adottságaik miatt már jóval előttünk járnak a szüretben, de az import kajszi napokon belül eltűnik a boltok polcairól.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Június végén kezdődik a magyar kajszifajták tömeges érése, így a hazai dinnye mellett hamarosan ezeket is megtaláljuk a boltok polcain. Egy átlagos évben 20-25 ezer tonna kajszi terméssel számolhatunk Magyarországon, amelynek mintegy 20 százaléka, megközelítőleg 3-6 ezer tonna kerül exportra. Általánosságban tehát jól teljesít a magyar kajszi a külföldi piacokon, az idei év azonban kivételesnek számít, mert már a korai időszakban az egész szezonra elegendő termésmennyiség került az európai piacra. Ez viszonylag új trendnek számít, és jelentősen átrendezheti a piacot. "

Ennek köszönhető, hogy június közepéig még átlagos áron, vagy valamivel az alatt lehetett értékesíteni, míg egy héttel ezelőtt még tovább zuhantak az árak. Így eddig átlagban alacsonyabbak, mint tavaly ilyenkor

- közölte az agrárszektor.hu-val Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (Fruitveb) alelnöke.

Mennyiségi nyomás és alacsony árak az európai piacokon

A gyümölcsfajok termésmennyisége és minősége erősen függ az időjárástól, és az idei év időjárása kedvezett az európai kajszitermésnek. Ugyan az árak az átlagosnál valamivel alacsonyabbak, ezt kompenzálja a nagyobb mennyiség. A hazai kajszi legjelentősebb exportpiaca Ausztria és Németország, ide érkezik a hazai export mintegy háromnegyed része. Júliusban a spanyol, görög és olasz kajszi nagyobbrészt már eltűnik az európai piacokról, így elképzelhető egy enyhe áremelkedés.Ugyancsk jelentős hatással van a piacra a pálinkaipari alapanyag (cefre) árának alakulása is, ezt általában jól megfizetik, aminek felhajtó hatása lehet az árakra, főleg hogy ebből is jelentős mennyiséget exportálunk Ausztriába.

A spanyol kajszi májusban és júniusban nagy tömegben van jelen az európai piacokon, a görög és olasz pedig inkább júniusban jellemző. Mindhárom országból folyamatosan érkezik ilyenkor az import Magyarországra is. Ezzel együtt, az import mennyisége nem számottevő Magyarországon, általában 1-2 ezer tonna alatt van. Ennek elsősorban az az oka, hogy a hazai fogyasztók szívesebben vásárolják a magyar kajszit, az import árura csak addig van kereslet, amíg nincs hazai kajszi a piacon. A hazai frissfogyasztás ugyanakkor viszonylag alacsony, a statisztikák szerint az éves fogyasztás 1 kilogramm alatt van.


Ártrendek és termelői várakozások

A hazai kajszi értékesítési árai általában az európai piacon dőlnek el. Az előrejelzések szerint az I. osztályú étkezési kajszi felvásárlási átlagára ebben a szezonban 250-300 forint körül alakul majd kilogrammonként, az ipari kajsziért - ami elsősorban pálinka alapanyag - pedig 70-120 forintrfa számíthatnak a termelők. Ezek az árak nagyjából lehetővé teszik a gazdaságos termelést, ennek feltétele azonban, hogy a gazdálkodó több éves átlagban legalább 10-15 tonna hektáronkénti termést érjen el.

A szakemberek idén nyereséges évet várnak, extraprofitra azonban nem számítanak a termelők.

Ugyanakkor a kajszitermelést is jelentősen befolyásolták az idei fagykárok és a jégverés, ám a hosszú távú gazdaságosság tekintetében egyre nagyobb kérdés a gyümölcs fapusztulással járó betegsége. A vészes munkaerőhiány ezt az ágazatot is sújtja, és a bérköltségek emelkedését eredményezi - hívja fel a figyelmet Apáti Ferenc.

A fajtanemesítésben a trend egyértelműen a piros fedőszín, a jó tárolhatóság, íz és húskeménység, a megfelelő vírustolerancia, illetve az, hogy hasonló gyümölcsformából hosszú érési sor legyen kialakítható. Fajtanemesítésben az olaszok és a franciák járnak az élen, a külföldi fajták döntő többsége is onnan származik. A felsorolt gyümölcstulajdonságoknak a hazai fajták nagyobb része csak korlátozottan tesz eleget, kiváló ízük mellett a hagyományos fajtákra jellemző a puhább hús, a rosszabb tárolhatóság és a gyors minőségvesztés, ezért ezeket inkább a gyors értékesítési csatornákon, többnyire belföldi piacokon érdemes elhelyezni. Exportra inkább a fenti elvárásoknak megfelelő külföldi, korszerűbb fajták kerülnek - tette hozzá az alelnök.

Összegezve tehát 2017-ben nehéz piackezdés várható.

A szokásosnál alacsonyabb árszintekről indul a piac, bár a termelők reményei szerint júliustól az export piaci kereslet erősödése enyhíthet a helyzeten. A szélsőséges meleg ugyanakkor még okozhat meglepetéseket, mert akár 1-2 héttel is előrehozhatja a különböző fajták szüretét, ami miatt összetorlódhatnak az egyes időszakok termésmennyiségei.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02