Itt egy újabb megye, ahol rossz éve van a búzának

agrarszektor.hu
Idén 15-20 százalékkal lett alacsonyabb a búza átlaghozama Zala megyében az előző évhez képest. A napokban learatták ugyanis a búza több mint 80 százalékát, amelynek a nagy részét már fel is bálázták. A megye egyese részeiben azonban a termény minősége és mennyisége között jelentős különbségek vannak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 27 970 hektáron termelt őszi búza 84 százalékát már learatták, az eddigi hektáronkénti termésátlag pedig 5,4 tonna volt, a tavalyi 5,9 tonnás terméssel szemben. A tavaszi búza aratása is megkezdődött Zalában, a teljes termőterület 40 százalékán 4,4 tonna volt az átlaghozam - mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-nek.

EZ IS ÉRDEKELHET
A szalma 70 százalékát felbálázták, és a learatott területek több mint felén elvégezték a tarlóhántást is. A tárolókapacitás elegendő, szárításra nincs szükség, érdemes azonban figyelni a kukoricabogárra és a kukoricamolyra, mert a földeken komoly gondokat okozhatnak.

A megye egyes járásaiban a termény mennyisége és minősége közt is jelentős különbségek vannak. Zalaegerszeg környékén a magtárakba került búza közel 60 százaléka euró, 2-3 százaléka malmi minőségű, míg a takarmány minőség 40 százalékot tesz ki. Ezzel szemben a Zalaszentgrót környékéről beszállított búza nagy része malmi minőség. A takarmánybúzát tonnánként 40,5-42 ezer forintért tudják értékesíteni, az euró búza tonnánkénti ára 42-43,5 ezer forint, míg a malmi búzáé 44-45 ezer forint. A javító búzát 46,5-47 ezer forint közötti áron tudják eladni tonnánként. Az őszi árpát pedig tonnánként 36 500 forintért vásárolják fel

 - tájékoztatott a megyei elnök.

A 15 610 hektáron termelt repce betakarítása már befejeződött, az átlaghozam csaknem 2,9 tonna volt hektáronként. A gazdák végeztek az őszi árpa aratásával is, a közel 5 ezer hektárnyi területen 25 ezer tonna árpa termett, a hektáronkénti átlaghozam 5 tonna, míg tavaly egy hektáron átlagosan 5,7 tonna árpa termett.

Az elmúlt napokban a záporok, zivatarok késleltették a betakarítási munkákat, a leesett csapadék viszont jelentősen segíti a talajmunkákat

 - közölte Süle Katalin.

A repce tonnánkénti ára 106 -108 ezer forint, a napraforgóé pedig 98 ezer forint, ezzel szemben a termést tavaly július végén ennél alacsonyabb áron tudták értékesíteni. A NAK megyei szervezetének korábbi közlése szerint az elmúlt év azonos időszakában a takarmánybúzát tonnánként 32-33 ezer forintért, az euró búzát pedig 35-36 ezer forintért tudták eladni. A malmi búza ára 39 ezer volt tonnánként. Az őszi árpát tonnánként 32 ezer forintért, a repcét pedig 106 ezer forintért vásárolták fel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06