Hatalmasat csalódtak ebben a növényben a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Egymillió hektár alá csökkent az idén is az őszi búza vetésterülete Magyarországon. A visszaesés hátterében az alacsony felvásárlási árak állnak, amelyek komoly veszteséget okoznak a gazdáknak. A termelők nagy része őszi búza helyett a jobban jövedelmező napraforgóra és repcére tér át.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Összesen 957 ezer hektáron vetettek az idén őszi búzát a gazdálkodók, vagyis a tavalyihoz hasonlóan ismét egymillió hektár alatti szintet ért el a növény vetésterülete. A korábbi években e tendencia nem volt jellemző, mivel a búza vetésterülete folyamatosan meghaladta az egymillió hektáros mértéket.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!

A visszaesésért az alacsony felvásárlási árak tehetők felelőssé, amelyek miatt a búzatermelés mára ráfizetésessé vált. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint a gazdálkodók a búzáért nem kapnak annyi pénzt, amennyit a termelésbe beleöltek. Ez az állapot azonban nem tartható fent sokáig - szögezte le az elnök.

Jelenleg 45-47 ezer forint körül mozog egy tonna búza ára, és tavaly még ennél is kevesebb, 37-41 ezer forint közötti volt. Vancsura József szerint a termelés hosszabb távon akkor lehetne gazdaságos, ha a felvásárlási árak tartósan elérnék a tonnánkénti 50 ezer forintot, és ekkor a vetésterület is újra egymillió hektár feletti lehetne.

A gazdák többsége az őszi búza helyett most olyan növényeket választ, amelyek termesztése pozitív eredményt hoz, mint amilyen például a napraforgó és a repce. Valószínűleg a tavaszi vetésekben is meglátszik majd, hogy kisebb az őszibúza-terület, mert a felszabaduló földekbe akkor vetnek majd más növényeket a termelők.

Kiszámíthatatlan, mi várható a magyar búzapiacon a következő években, mivel a hazai értékesítési árakat döntően a világpiaci folyamatok határozzák meg - közölte az agrárszektor.hu-val Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) igazgatója. Szerinte az valószínűsíthető, hogy a vetésterület nagyságában hirtelen változás nem lesz a következő években.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27