Hiány lehet zöldtrágyanövényből? Mekkora a veszély?

Agrárszektor
Idén óvatos becslés szerint legalább 70 ezer hektárral nőhet a zöldtrágyának vetett növények területe az unió termelési előírásainak változása miatt. Ez mintegy 20 százalékos igénynövekedést jelenthet a vetőmagvaik iránt. Felkészült erre a piac?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei évben több tízezer hektárnyi szójaterület esik ki az ökológiai célterületből (EFA) a szigorúbb növényvédelmi előírások miatt. A kötelező zöldítéshez viszont szükség van a terület 5 százalékát kitevő EFA-területre. Ha ez a pénzhozó fehérjenövény nem számolható el "zöld" kultúraként, akkor a gazdák a második leghasznosabb megoldást fogják választani a kötelezettség teljesítésére: zöldtrágyanövényt vetnek. Vagyis a nyári betakarítás után mihamarabb növénytakaróval borítják be a tarlót, amit ősszel bedolgoznak, így kis költséggel tudják dúsítani a talaj szervesanyag-tartalmát, javítani a szerkezetét, csökkenteni a fonálférgek számát. A zöldítés harmadik legkedveltebb - hiszen legegyszerűbb - módja az ugaroltatás, ami semmiféle hasznot nem hajt a termelőnek, ezért nem valószínű, hogy a szóját vető gazdák ehhez a "szentségtörő" megoldáshoz folyamodnának.

20 százalékos piacbővülés

EZ IS ÉRDEKELHET
A szóját (és a borsót is) mint pillangós, nitrogénkötő növényt 0,7-es szorzóval lehet(ett) ökológiai célterületként elszámolni, míg a zöldtrágyanövényeket csak 0,3-assal. Ez óvatos becslés szerint is legalább 70 ezer hektáros igénynövekedést vetít előre a zöldtrágyanövényekre, holott már eddig is akadtak ellátási gondok a legnépszerűbb fajok vetőmagvaiból. "Mi tavaly egy legalább 20 százalékos piacbővülést valószínűsítetünk ebben a piaci szegmensben" - kezdi a helyzet vázolását Réder Richárd, a Lajtamag értékesítési igazgatója. A cég zöldtrágya-növények piacának egyik legnagyobb hazai képviselője.

A legnépszerűbb másodvetésű keverék Magyarországon a mustár-olajretek páros, ami talán a zöldtrágyanövény-piac 70-80 százalékát is kiteszi. Réder Richárd arra hívja fel a figyelmet, hogy a mustár egy intenzív kezdeti fejlődésű, agresszív növény, ezért célszerű olajretek-túlsúlyos keveréket választani a kínálatból. Utóbbi fajnak a fonálféreg-gyérítő hatása is figyelemreméltó. A keverék további területhódítása azonban növény-egészségügyi okokból nem valószínű. A repce vetésterülete tavaly ismét rekordot döntött a maga 300 ezer hektárjával. A keresztesvirágúakat kedvelő kártevők (a repcebolha és a -fénybogár) felszaporodásnak pedig igencsak kedvez, ha rendszeresen táplálékot találnak a táblában. A mustár és az olajretek éppen ilyen növények, ez az oka annak, hogy a páros további terjeszkedésének területi korlátai vannak.

Réder Richárd, Lajtamag Kft.

Mely fajok fognak teret nyerni?

"A mi portfóliónkban a facélia, a pohánka és a bíborhere keveréke, a Zöld trió, a legnépszerűbb. 64 százalékban pohánkából áll, ami kifejezetten jól tűri a száraz körülményeket. Ehhez jön még 12 százalék facélia és 24 százalék bíborhere. A bíborhere méhlegelőnek is jó, de a talajt gazdagon behálózó, nitrogénkötő gyökérrendszere a leghasznosabb a gazda számára. A facélia másik neve nem véletlenül a mézontó fű: igen kedvelt méhlegelő. Gyökérzete szintén gazdag és nematocid (féregűző) hatással is bír" - mutatja be a növények képességeit Réder Richárd. A csomag nem tartalmaz keresztesvirágú növényt, így olyan vetésforgókba, ahol ez magas arányban jelen van, jobban beilleszthető. Sokan a talajerózió elleni védelemben használják, dombvidéki szántókon és szőlészetekben, míg mások a gyümölcsösök sorközeiben alkalmazzák a méheket vonzó hatása miatt.

Indul a facélia vetése

Állandó kultúrába többéves, kifejezetten méhlegelőnek szánt keverékek is vannak. Ezek döntően herefélékből állnak, de facéliát, pohánkát és egy kis mustárt is tartalmaznak. A fajok számának növelésével elnyújtható a virágzási idő, és a keverék a legkülönfélébb termőhelyi viszonyok között is megállja a helyét. A vadakat csábító Lajtamag-keverék még csak most került piacra, de máris sokan keresik a vadjárta földek mellé (ebben persze a kapcsolódó támogatás is szerepet játszik). A 11 fajból álló csomag java részét illatos, fehérjedús pillangósok teszik ki, a maradék szénhidrátdús, csábító magvakat terem (pohánka, komócsin, rozs, angolperje).

A kivetett mag ellenőrzésére

Emelkedhet az ár?

A tavalyi év száraz volt az aprómagoknak, ezért a vártnál kevesebbet termettek. A cég 1800 hektáron állít elő vetőmagot. Az izolációs távolságok és az elővetemény-korlátozások miatt szükség van arra is, hogy további 8-12 ezer hektáron termeltessenek, elsősorban pillangósokat és facéliát. A készletek a tavalyi év nehézségei ellenére elegendőnek tűnnek, a Lajtamag tartani tudja a tavalyi árakat. Az egyes keverékek hektárköltsége vetőmagnormától függően 8-14 ezer forint körül alakul.

Jövő héten a zöldtrágyanövények vetésével folytatjuk!

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?