A határokon túlra is átnyúlhat a jégkármérséklő rendszer

agrarszektor.hu
Szóba kerülhet a hazai országos jégkármérséklő rendszer határon túli kiterjesztése. Most elsősorban Kárpátalján és Erdélyben fogalmazódtak meg ilyen igények, de a védekezés kiszélesítése a kelet-magyarországi területek nagyobb biztonsága miatt is lényeges lehet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az északkelet-magyarországi területeken továbbra sem lehet elkerülni a jégkatasztrófákat, ha a hazai jégkármérséklő rendszer a kárpátaljai és a partiumi erdélyi területek egy részére nem terjed ki - hangoztatta Apáti István jobbikos országgyűlési képviseli a parlamenti mezőgazdasági bizottság közelmúltbeli ülésén. Szerinte a védekezésnek legalább 20-30 kilométerre át kellene nyúlnia a határokon, hogy a régió magyar területein a mezőgazdasági termelést nagyobb biztonsággal lehessen megóvni.

Mint ismert, a hazai talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer májustól kezdte meg országos működését. Az új rendszertől szakértők a mezőgazdasági jégkárok jelentős csökkenését várják.

Van benne logika - reagált a képviselői felvetésre Nagy István azóta kinevezett agrárminiszter. Szerinte a határokon túl is számos magyar termelő gazdálkodik és "rajtunk kívül nem lesz, aki megsegítse őket". Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke pedig a bizottsági ülésen hozzátette, hogy a határon túli magyar gazdálkodók már kérték is a rendszer kiterjesztését. A "határon átnyúló láb" kiépítéséhez azonban - állapította meg Nagy István - szakértői és agrárkamarai egyeztetésekre lesz szükség.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02