Hamarosan jön a kukoricabogár és a moly rajzása!

Agrárszektor
A gombabetegségek elleni megelőző kezelések már a gyakorlat részét képezik, a rovarok elleni védekezés fontossága viszont nem mindenkinek van a tudatában. Egyes megyék a rovarnyomás szempontjából elkényeztetett helyzetben vannak, míg másutt a rossz vetésforgók rontanak sokat a növényvédelmi helyzeten. Az agrárszektor.hu pillanatfelvétele következik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Őszi vetésűek: nem volt komoly gond

Az árpa betakarítása lényegében befejeződött Bács-Kiskun megyében, a végeredmény 6-7 tonna körüli termésátlag lett. Morva Tamás növényvédelmi szaktanácsadó ismét a tápanyag-utánpótlás gondos megtervezésére hívja fel a figyelmet: ahol túl sok volt a nitrogén - például egy rosszul kalkulált borsó elővetemény miatt - most 100 százalékban megdőltek a táblák. Igaz, amilyen szeles volt a június, a többiben is észlelhető 20-30 százalékos borulás. "Érdekes módon a búza reagált rosszabbul az aszályra: csak 5-6 tonnás eredmények születtek" - jegyzi meg a szakember.

Győr-Moson-Sopronban az őszi árpában pirenofórás betegséget észleltek a tenyészidő folyamán, míg a búza minden betegségtől védhető volt. Kivéve a kekszbúzát. Azt csak háromszori védekezéssel lehetett úgy-ahogy megvédeni a rozsdabetegségekkel szemben - meséli tapasztalatait Németh Levente szaktanácsadó. Hozzáteszi: a repcében a fómás betegségen kívül a rovarkártevők mennyisége volt feltűnően nagy, de jó esetben kétszeri inszekticides kezeléssel meg lehetett oldani a problémát. "Ehhez persze szükséges a csapdázás és a pontos időzítés. Sokan még mindig úgy permeteznek, mintha gombaölőt szórnának, pedig itt a megelőző védekezés nem sokat ér" - jegyzi meg a szakember.

Nem voltak kezelhetetlen növényvédelmi helyzetek

Borsod megyében Kondás János Tibor 7 tonnás árpahozamokról számol be, de csak a takarmánygabonának kedvezett az év, a tavaszi árpa csapnivaló lett. "Rosszul keltek, alig kalászoltak, aztán szabályosan megsültek a szemek…" - érzékelteti a helyzetet. Búzából a korábbi érésű fajták bírták jobban a száraz tavaszt, ezeknek még volt elegendő víz a talajban. A későbbi érésűek már részben megsültek, a legkésőbbiekben pedig minőségromlást is okozott a betakarítás előtti esőzés. A repce a száraz tavasz miatt gyengén bokrosodott, de ahol betartották a vetésforgót, ott idén is meglesz a 3-3,5 tonnás átlaghozam. A fómával nem volt gond, ellenben a rovarnyomás jelentős volt idén.

"Sajnos a megyében sokan vállalnak be rizikós vetésforgókat. Nem egy gazdaságot tudok, ahol éveken át búza-repce követi egymást. De nagyon sok a napraforgó és nem ritka a szója sem a megyében. A szklerotíniának eddig nem kedvezett az időjárás, de most megjelenhet. Mivel katasztrofális a növényi sorrend, bármilyen időjárási anomália rögtön vészhelyzetet okoz. Tompítani lehetne ezen például megelőző biológiai védekezéssel, de azt drágának tartják az emberek. Pedig ha nagyobb lenne a termés, beleférne a termény árába a kezelés. Persze a legolcsóbb megoldást is választhatnák, a helyes vetésforgót" - sommáz a növényvédős.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében minden nyár eleji betakarítású növényt dicsér a sokat tapasztalt Oskó Dezső. Voltak ugyan növényvédelmi kihívások, de ezek egy szakember számára jól kezelhetőnek bizonyultak. "Nem a károkozókkal volt itt baj kérem, hanem az időjárással. Minden kalászosból elvett valamennyit. Az árpa összességében 4,5 tonna lett, a búza 5,5-6 tonna, a repce 2,5-3 tonna, ami a megyében nagyon jó eredménynek számít."

Kapáskultúrák: támadás előtt

A kapások pillanatnyilag szépen néznek ki az egész országban. Bács-Kiskun megyében a napraforgó tányérrothadás elleni védelmét csak néhányan késték le az esők miatt, és komoly betegséget eddig nem észlelt a növényvédelmi szaktanácsadó. Kukoricában még szükség lehet rovarölő szeres kezelésre ott, ahol a kukoricabogár vagy a molyok megjelennek. A waxi kukoricában mindenképpen be kell még avatkozni - latolgatja Morva Tamás. Győr-Moson-Sopronban is hátravan még a molyrajzás és kukoricabogár megjelenése. Utóbbi kevéssé jellemző a megyére, a moly azonban igen. "Nem szokás errefelé kukoricát kukorica után vetni, ezért nincs nagy kártevőnyomás. A gazdák nincsenek is tudatában, hogy júliusban a rovarokra még oda kell figyelni. Pedig a molyrágás nyomán megindulnak a gombás fertőzések is" - int Németh Levente. A napraforgóban eddig nem volt probléma. A mélyfekvésű területekre csak most érnek el a permetezők a fungiciddel. A hétvégén még biztosan dolgozni fognak a tányérvédelmen.

A kukoricamoly lárvája a főbűnös

Borsodban - ahogy azt Kondás János Tibor már vázolta - nemigen figyelnek a helyes vetésforgóra, ezért már a kukoricabogár is problémát jelent. "Az olcsó talajfertőtlenítő nem fogja meg, a drágát meg sokallják a gazdák" - jegyzi meg a szakember. Jövő tavasztól már a csávázás sem megengedett ebben a kultúrában, ami csak fokozni fogja a bajt. "A mollyal is lesz gond, illő lenne védekezni ellene, de hidaspermetezőből kevés van a megyében, azok is inkább a napraforgót, csemegekukoricát járják. A sima árukukoricára sajnálnak kiadni ennyi pénzt az emberek." A szaktanácsadó úgy látja, heterogének a borsodi táblák, a végeredmény most nem fogja elérni a szokásos 7-8 tonnát. A napraforgó második gombaölőzése lezajlott a térségben, az állományok szépek. A csapadékos időjárás után van esélye a fehérpenészes szárrothadásnak, amit ismét a hibás vetésforgóra vezet vissza a szakember.

Egyre nagyobb teret nyer a kukoricabogár

Jász-Nagykun-Szolnok megyében most kezdett virágozni a napraforgó-állomány, Oskó Dezső összességében jónak ítéli őket. "Talán túl jól is indult a tavasz. Nem szokott megmaradni mind a 70 ezer tő, most viszont igen, ezért túl sűrű lett az állomány. Ez kedvez a kórokozóknak. Már alternáriát és diaportét is találtam a száron. A tányérvédelem csak most zajlik a botritisz ellen. A szklerotínia nem jellemző a térségre, de idén a párás meleg miatt várható a megjelenése" - hangzik a jóslat. "Kukoricában a moly a legnagyobb a baj, minden 5.-6. tőn ott van, most védekezünk ellene. Annyira általános kártevő a térségben, hogy a gazdák jellemzően csapdázzák és permeteznek is ellene, 14 ezer forintos szerköltséggel. A kukoricabogarat a címerhányás idejére várjuk, már ha ezt mondani lehet…" - dörmög Oskó Dezső. A talajfertőtlenítők hatékonyságát ő sem tartja elég jónak a kártevővel szemben, inkább csak a drótféreg ellen hatnak. Szerinte hatékonyabb lenne, ha a szert az első kultivátorozás alkalmával, azzal egy menetben injektálnák a gazdák a talajba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?