Mák: még mindig keresi a helyét

agrarszektor.hu
A Duna-Tisza közén a mák is áldozatául eshet az éghajlatváltozásnak, írja a BAON Bács-Kiskun megyei hírportál. Az ország elsőszámú máktermesztő körzetében is egyre inkább a kiskerti parcellákra szorul ez a növény. Üzemgazdasági szempontból nem tűnik indokoltnak a mellőzése, hiszen a jövedelmezősége - ahogy azt az agrászektor.hu is megírta január elején - vetekszik a kukoricáéval.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mák termesztésének a Homokhátságon hagyománya van, de a természeti környezet változását a szakértelem nem képes ellensúlyozni. Újabban azt látjuk, hogy például a korai kukoricafajták még a száraz nyarakon is jobban fizetnek a mákhoz képest, amely pedig összességében csak feleannyi csapadékot igényel, mint a tengeri. A homokverés szintén gyakoribb rizikó az újkori máktermesztésben - sorolja Fehér András Kiskunfélegyházán.


A statisztikai adatok szerint az ipari mákot 10 ezer, az étkezésit 2 ezer hektáron termesztik országosan, az összes terület körülbelül ötödrésze fekszik Bács-Kiskun megyében. Az ágazat mérete folyamatosan csökken, hiszen a máktermesztés bizonytalanabb tervezhetősége üzemgazdasági megítélését is átértékeli. A mák, legalábbis az étkezési, beszorult az öntözhető és egyéb feltételek kialakításához alkalmasabb kisüzemi területekre. Ez az irány azonban nem kedvező, hiszen a mák jövedelmezősége a jól gépesített nagy felületeken lehet optimális.

Az étkezési mák esetében a hektáronkénti 600-700 kiló átlag szemtermése valóban felveszi a versenyt más szántóföldiekkel. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelenleg tonnánként 1,5 millió forint nagybani felvásárlási árat jelez. Ilyen formán, ha jól terem, bőven visszaadja a hektáronkénti 500 ezer forint ráfordítást.

Az ipari mák termelése perspektivikusabb - és ennek a magja is étkezési célokat szolgál - írta meg az agrárszektor.hu januári cikkében (lásd lentebb). Sorra véve a szalma és a szem piacát, valamint a ráfordításokat, végül itt is az derült ki, hogy megérné a mákkal foglalkozni - csakhogy a kukorica piaca stabilabb. Az éghajhati kifogások csak részben állják meg a helyüket, őszi vetésű mákkal a kockázatok jelentősen csökkenthetőek.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06