Így fest most a repce az országban

Agrárszektor
Ez a szántóföldi növény tartja leginkább az árát, aminek oka, hogy Európa nem tud akkora mennyiséget termelni belőle, amennyire szüksége van. Az EU ezért 5-6 millió tonna repcemagot importál minden évben. A 2018. évi vetés Északnyugat-Európában kifejezetten rosszul sikerült, ami növeli az esélyét annak, hogy idén is jó ára lesz a magnak. Lássuk, mi az esélye annak, hogy legalább a tavalyi eredményeket megismételjük. Az agrárszektor.hu négy gazdaságban érdeklődött az ébredező repce állapotáról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Hortobágyi Nemzeti Park széle nem éppen repcetermő vidék. Odafigyeléssel azonban itt sem csoda a 3 tonnás átlaghozam. Tavaly augusztus végén érkezett Kunmadarasra annyi eső, amennyi lehetővé tette a talaj előkészítését, így szeptember első napjaiban el is vetettek 40 hektárt. Az alaptrágya 250 kg 8:24:24-es NPK volt. Nem mindenütt kelt ki a repce, de télig beállt annyira az állomány, hogy végül még regulátorzni is kellett. A magok nem voltak csávázva, a száraz, meleg őszön meg is gyűlt a termelő baja a rovarokkal. De ahogy meséli, a második védekezés a szaktanácsadó javaslatára már egy drágább, felszívódó rovarölővel történt, így többre nem is volt szükség az ősszel.

A tél egy kicsit megviselte a repcét, a lombját szinte teljesen elveszítette, de a tőszám és a tövek erőssége is megfelelő most.

Már látszik, hogy szépen ki fog zöldülni. Fejtrágyaként 300 kg kénes nitrogént kapott, ennek már ideje lenne megázni. Amint megindul az állomány, hektáronként 3 liter Amalgerolt permeteznek ki a fejlődés stimulálására, amit később még egyszer megismételnek. A kénes és bóros lombtrágya is része a technológiának. "3 tonnás eredményt értem el tavaly, ami nálam jó közepesnek számít. Ha a tavasz nem lesz túl száraz, idén is lehet még hasonló a termés" - bizakodik a megkérdezett termelő.

Bereg legszélén, az ukrán határon gazdálkodik a következő gazda, aki szintén 40 hektáron vetette el tavaly a repcét, méghozzá szeptember közepén, porzó földbe. De mivel hosszú ideje szántás nélküli művelést folytatnak, így is volt elég nedvesség a mélyben ahhoz, hogy egy kis segítséggel megerősödjön az állomány. Hektáronként 10 liter Azoter és 10 liter Amalgerol oldattal igyekeztek a talajéletet optimálisan alakítani a repce számára. A műtrágyát sem sajnálták, itt is 250 kg 8:24:24 összetételű NPK került ki a földekre. Most 15-20 centis az állomány, a tarpai gazda nagyon elégedett vele.

"Szeretném a tavalyi eredményt megismételni, amikor 4,5 tonnás volt az átlagom.

Ehhez 250 kg nitrogént már ki is szórtam, várom rá az esőt. Nemsokára éjjel-nappal 5 fok felett lesz a hőmérséklet, ami a rovarokat is beindítja. A sárgacsapdák már kint vannak, mostantól résen vagyunk. Készülök a gombaölőszeres kezelésre is, és drukkolok, hogy a tavasz csapadékosabb legyen, mint amilyen az ősz volt."

A repce igazi termőkörzetei a nyugati országrészben találhatóak. Zala megyében, 15 kilométerre az osztrák határtól található az a gazdaság, ahol 450 hektáron tenyészik csak a repce. "Szeptember elsején volt 100 milliméter csapadékunk, azzal csináltunk normális magágyat. Ez elégnek bizonyult az egyenletes keléshez is. Utána viszont a 4 havi csapadékunk összesen 52 milliméter lett" - kesereg a termelő. Ahhoz képest most elég jól beállott az ébredező állomány.

Az lenne jó, ha nem egyik pillatról a másikra mennénk át a télből a nyárba, mint tavaly. Akkor 2 hét alatt 39 fokos eltérést mértünk!"

A meleg most is hirtelen jött, így már megjelentek az ormányosok is a táblában. Hamarosan megkezdik ellenük a védekezést. Ősszel kevés gondjuk volt a rovarokkal, a lumiposás csávázás elég jól megvédte az állományt. Alaptrágyaként 100 kg foszfort és 100 kg káliumot kaptak a táplák egy kevés nitrogénnel, majd a vetéskor startert is. Ősszel még egy atonikos növénykondícionálást is végzett a termelő, hogy segítse a repcét az aszály elviselésében. A hosszú, meleg időjárás miatt a regulátorozás sem maradhatott el. "Most az első fejtrágyát már megkapta az állomány pétisó formájában, nagyon várjuk rá az esőt. A tavasz folyamán még biztosan végzek kénes és bóros lombtrágyázást is, és jellemzően gombaölőszeres kezelésre is szükség van. Tavaly 3,8 tonnás volt az átlagom, ami gyengébb a szokásosnál. Ha nem ismétlődik meg a tavalyi aszály, még szép termés lehet a repcéből."

A vadak sem kímélik (Forrás: Shutterstock)

Egy másik gazdaságban, kicsit északabbra, közvetlenül az osztrák határ mentén, 200 hektárt foglal el a repce. Sopronkövesden kevésbé panaszkodnak az őszi csapadékra, mindig érkezett annyi, amennyire a kritikus időpontban szükség volt. Az augusztus végén, szeptember elején elvetett állománnyal elégedett a termelő. Szerinte a bőséges tápanyag-ellátás a siker kulcsa.

Tavaly 4 tonnás átlagot értem el, csodaszerek nélkül. Úgy gondolom, a megfelelő mennyiségű és összetételű műtrágya a lényeg. A desszert csak a jóllakott emberen segít."

Alaptrágyaként éppen 100 tonnával adott ki többet a 8:24:24-es NPK-ból, mint fenti gazdatársai. Kétszer védekezett a rovarok ellen a csávázatlan állományban és regulátozott is. A tőszám és a fejlettség most megfelelő, csak a vadak okoznak itt-ott kárt. A sárgalapokat már ők is kitették, 5-10 napon belul indul a védekezés az ormányosok ellen. "Kint van 250 kg kénes nitrogén a földeken. Hogy később mennyi lombtrágyára vagy gombaölőszerre lesz szükség, az erősen függ az időjárástól.

Ha megint olyan aszály lesz, mint tavaly, akkor elmaradhat a fungicid, viszont jobban oda kell majd figyelni a lombon át táplálásra."
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?