Biostimulátor-boom: Nem növényvédő szerből vásárolunk a legtöbbet!

Agrárszektor
A legnagyobb mennyiségben már nem klasszikus növényvédő szert vásárolnak a gazdák, hanem lombtrágyákat, talaj- és növénykondícionálókat, biostimulátorokat. A fordulat csak pár éve következett be. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet tavalyi statisztika jelentésében már az "egyéb" készítmények hatalomátvételéről olvashattunk. Az USDA elemzői pedig úgy vélik, 2025-ig megkérdőjelezhetetlen Európa hegemóniája a biostimulátorok piacán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Folyamatosan változik a bevethető szerpaletta a mezőgazdaságban. Látványosan szűkül a kémia megoldások köre, miközben nő a biológiai ágensek és mikroelemek felhasználása. A lombtrágyák,  algák, talajbaktériumok, aminosavas vagy huminsavas készítmények terjedése nemcsak a környezet- és fogyasztóvédelmi aggályok miatt nő, hanem az aszályosra hajló és egyre szűkebb beavatkozási időt hagyó időjárás miatt is.

Egyre fontosabb a növény természetes kondíciójának megőrzése, illetve aszály idején a stresszelt állomány segítése lombon át felszívódó - tehát csapadékot nem igénylő - tápelemekkel, építőanyagokkal vagy a bőrszövetet erősítő készítményekkel.

Az állományt támadó gombás betegségek ellen is egyre többen alkalmaznak biológiai ellenszert, például hiperparazita talajgombát, de a kártevők ellen is megjelentek hasonló megoldások. A jelenség világszinten tapasztalható, de a szigorú környezet- és fogyasztóvédelmi standardekkel rendelkező Európában a legerőteljesebben. Európa ma a világ legnagyobb biostimulátor-értékesítési régiója.

Több mint 1 milliárd dollár, azaz 280 milliárd forint értékben forgalmaznak a kontinens területén ilyen jellegű készítményeket, ami ma a világpiac bő egyharmadát teszi ki.

A második helyezett az egész észak-amerikai régió és a harmadik egész Ázsia, nagyjából 20-20 százalékos részesedésssel. Ez a rangsor az amerikai agrárminisztérium (USDA) becslése szerint 2025-ig nem is fog megváltozni, de Latin-Amerikában drámai gyorsasággal bővülhet a piac. Az elemzők úgy vélik, hogy 2025-re mind a négy régió biostimulátor-értékesítése meghaladja majd az 1 milliárd dollárt.

Magyarországon a növényvédő szerek felhasznált volumene 2017-ben 7,3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. A gombaölő szerek iránti kereslet nem változott, a rovarölő szereké azonban 4 százalékkal növekedett (a csávázószerek szűkülése miatt azóta tovább emelkedhetett- agrárszektor.hu). A gyomirtó szerek értékesített mennyisége 3 százalékkal visszaesett, míg az egyéb szereké - ahová az említett biostimulátorok tartoznak - 26 százalékos növekedést mutatott a 2016. évi forgalomhoz képest. Így állt elő az a helyzet, hogy a teljes értesített mennyiség harmadát (33%) az "egyéb" készítmények tették ki - és ezzel átvették a vezető helyet a gyomirtóktól.

Mivel a peszticidek közül a gyomirtók egységnyi ára a legnagyobb, és mennyiségben is hatalmas a forgalmuk, ezért nem csoda, ha a gazdák növényvédelmi kiadásainak csaknem felét (46%) ezek megvásárlása teszi ki. Ehhez képest a szintén nagy tömegben vásárolt egyéb készítményekre csak 10 százaléknyi összeget fodítottak. Vagyis ezek relatíve még mindig olcsó termékeknek számítanak.

A biostimulátorok növekvő aránya az alábbi ábrán még szemléletesebben követhető. Az is világos, hogy a gyomproblémára ezek nem adnak választ, így a herbicidre kiadott pénz nem csökkent (csak a mechanikai gyomirtás növelésével csökkenhetne - agrárszektor.hu).  Az AKI adataiból az is kitűnt, hogy a totális gyomirtók - melyek állományszárításra is alkalmasak - töretlen népszerűségnek örvendenek.

Egyébként a növényvédelemben használható készítmények száma alapján a legbővebb szerválaszték is a gyomirtók terén áll a gazdák rendelkezésére. A betegségek elleni védekezés is hangsúlyos, ehhez is elég széles a védelmi paletta, a rovarölők száma azonban már szűkös - ebben leginkább a szabályozási szigor hatását látjuk. "Egyéb" készítményből ma már lényegesen nagyobb választék szolgálja a gazdákat, mint ahány inszekticid forog a piacon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?