Aszály: így áll a helyzet az országban

Agrárszektor
Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke ma a köztévében beszámolt róla, hogy az elmúlt három hónapban feleannyi csapadék esett, mint amennyire szükség lett volna. Ennek apropóján körbeérdeklődtünk az országban, milyennek látják az állományokat a helyi növényvédelmi szaktanácsadók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Zala megyében tulajdonképpen nem rossz a helyzet. Meglepően jól helyrejöttek az ősszel még gyalázatos állapotú repceállományok. A száraz, rossz magágyba vetett magból csak lassan lett elfogadható növény. Szerencse, hogy az ősz és a tél is enyhe volt, majd érkezett annyi csapadék, amennyire szüksége volt a repcének.

A tőszám megvan, most kezdtek el nyúlni a tőlevélrózsás állományok. Fómát egyáltalán nem látok rajtuk, a kártevőnyomás viszont nagynak igérkezik.

A szárornmányos ellen már fújtunk, és láttam már fénybogarat is. Tavasszal kaptunk annyi esőt, hogy a fejtrágyák is szépen bemosódtak, most már látszik a hatásuk is" - sorolja a megkérdezett szakember. Úgy véli, idáig nem érte veszteség a kultúrát.


A búza viszont sokkal rosszabb állapotban van. Aki a szárazság  miatt csak október végén vagy novemberben vetett, annak nem bokrosodott az állománya, ahol viszont időben elvetették, ott a szokásos képet mutatja. A fejtrágya be tudott mosódni a talajba, most a tavaszi gyomirtást végzik a termelők.

Leginkább a vetésfehérítő miatt izgulunk, mert tavaly itt óriási invázió volt, és már most felbukkantak.

Még csak az imágók, de hamarosan megint baj lehet. Tavaly azt láttuk, hogy amikor nagy a kártevőnyomás, akkor nem elég a 95 százalékos hatékonyságú szer sem, mert a megmaradt imágók hamar újra felszaporítják a rovarállományt. De a gazdák is vétettek: aki sajnálta a vizet a permetlébe, az nem tudott megfelelő fedettséget biztosítani. Nem számoltunk az aszály hatásával sem: a búzának viaszosabb volt a levele, mint amikor nem védekezik a vízvesztés ellen, ez is okozhatta a hatáscsökkenést" - sorolja a tapasztalatokat a szakember. A mostani aszály másik hatása, hogy egyelőre nem látni gombafertőzés jeleit, csak árpában bukkant fel egy kis pirenofóra - a védekezési küszöb alatti mértékben. Összességében még semmi nincs veszve a térségben. Ha esősebbre fordulna az időjárás, még lehetne belőle egy jó átlagos évjárat.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Veszprém megyében időben elvetették a repcét és a búzát, ám a fejlettségük eltér a szokásostól. A repce végülis szépen helyrerázódott a novemberi esők és a hosszú, meleg tél hatására, és nem volt kifagyás sem. Most tőlevélrózsában van. A fómás betegség ugyan megjelent az alsó leveleken, de a fertőzés mértéke közepesnek mondható. A fejtrágyázást időben elvégezték a  gazdák, és túl vannak a repce-szárormányos elleni védekezésen is. Az utóbbi napokban érkezett egy 10 milliméteres csapadék, ez is jót tett az állományoknak - sorolja a megkérdezett szaktanácsadó.

A gond inkább a búzával van: hiába került időben földbe a mag, alig fejlődött mostanáig.

Az időnként 20 fokos melegben elkezdett nyúlni felfelé. Úgy néz ki, anélkül megy majd szárba, hogy rendesen bokrosodott volna. Ez azt jelenti, hogy jóval kevesebb lesz a kalász. Ha mostantól normálisra fordulna az időjárás, már akkor is biztosra vehető egy legalább 10 százalékos termésveszteség"

- összegez a szakember. Az őszi gabonában már elvégezték a fejtrágyázást és a gyomirtást is. A térségben jellemző a folyékony fejtrágyázás (Nitrosol), és a gazdák a második adagnál is szívesen választanak folyékony nitrogénformákat, amelyek a rovarölő és gombaölő kezelésekkel összevontan kiadhatók. A mikroelemes lombtrágyák is kedveltek ezen a viszonylag sok nagygazdasággal rendelkező, átlagosan 18 aranykoronás földminőségű vidéken. Szilárd műtrágyaként leginkább a MAS-t használják a helyiek, de ilyen időjárásban kétséges a hasznosulása. "Az a baj, hogy ha a kiadása nincs szinkronban a csapadék érkezésével és a növény fejlődésével, akkor részben elvész a hatóanyag. A február végi fagyban kiszórt adag a gyökérzóna alá került, mire feléberedtek a növények, a márciusban kiadott műtrágya pedig részben elillant a 20 fokos melegben" - magyaráz a szaktanácsadó. És megemlít még egy érdekességet: a napraforgót egyesek máris elkezdték vetni, ami pár éve még elképzelhetetlen volt.

Minél délebbre és keletebbre tekintünk, annál rosszabb az állományok állapota hazánkban - tulajdonképpen a talajminőségtől függetlenül. Egy szempont döntött idén: a csapadék mennyisége.

Egy Bács-Kiskun megyei szaktanácsadó Kiskunmajsa térségében rendkívül gyenge adottságú földekről tudósít. A 7-17 AK-s talajokon nagyon fontos lenne a szervestrágyázás vagy a zöldtrágyanövények meghagyása egészen februárig, mivel a száraz, homokos földet - ha nem fedi őszi kultúra - ilyenkor csak hordja a tavaszi szél, kárt téve a lábon álló kultúrákban is.

"Itt  marhákat tartanak, árpát, tritikálét, silókukoricát  termelnek a gazdák. Már a búza vagy az árukukorica vetésére sem igazán jó ez a föld. Idén az extrém szárazság a legnagyobb a baj. Már tavaly a végsőkig halogatták a termelők az őszi kalászosok elvetését, mert várták az esőt. Így az állományok a szokásosnál is fejletlenebbül mentek a télbe. Ezt követte ez a mostani aszály, amiben még a kiadott fejtrágya sem hasznosul. A 34 százalékos ammónium-nitrát egy része elillan ilyenkor, a pétisó egy kicsit lassabban táródik fel, így idővel jobban érvényesül. De sokan még ki sem adták, megint az esőre várnak" - sorolja a szaktanácsadó.

Az árpa és a tritikálé - ha gondosan vetették és meghengerezték - még tűrhetően viseli a szárazságot, de valamennyi termésdepresszió már biztosra vehető. Annyi bizonyos, hogy gombás betegségekre most kevesebb az esély, a szívó kártevők azonban hamarosan elemükben lesznek.

Hajdú-Bihar megyében általában sokkal jobbak a földek, de most arra panaszkodik a szaktanácsadó, hogy még mindig látszik a  búza sorja. "Hiába vetették el időben a gazdák, ha Katalin napjáig ki sem kelt. A tél 5 fok feletti időszakait kihasználva jutott el az állomány odáig, hogy a márciusi melegben bokrosodni tudott, azóta viszont a periodikus lehűlések miatt teljesen megállt a fejlődésben.

Már rég takarnia kellene a talajt, de nem teszi. A gyomok viszont elemükben vannak, már négyleveles libatopot is láttam. Sajnos a legtöbb herbicid nem hatékony ilyen hűvös időben, ezért sokan még várnak a permetezéssel"

- avat be a szakember. A száraz tavaszi időjárásban csak ott tudott hasznosulni a műtrágya, ahol a gazda gyomfésűvel vagy hengerrel megpróbálta beljebb juttatni a talajba a tápanyagot. A búza ezzel együtt is csak 5-10 centis magasságot ér el a térségben. Még csúnyábban néz ki a  repce, annyira ritkás, hogy "telefonálnak egymásnak" a tövek. A lucernavetések viszont szépek. Ha minden így marad, akkor áprilisban már kaszálni kell. A térségben jellemző a vadludak és a pockok kártétele. A tél a rágcsálók számára igen kedvezően alakult, ez pedig sokba fog kerülni a gazdáknak - különösen Békés megyében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?