Megtudtuk milyen idő lesz a következő hónapokban: ennek sokan nem fognak örülni

agrarszektor.hu
Az átlagosnál melegebb időre számíthatunk a nyár további részében, függetlenül attól, hogy a jövő hét elejéig mérséklődik majd a meleg az országban. A hetek óta tartó hőség eredményeként júniusban rekordmeleg volt Magyarországon, ez azt jelenti, hogy soha nem volt még ennyire magas a középhőmérséklet ebben a hónapban az országban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Soha ilyen meleg június nem volt még Magyarországon mint az idei, az országos középhőmérséklet 22,66 fok volt, így a júniusi középhőmérséklet 1901 óta jegyzett rekordja dőlt meg idén júniusban - mondta az InfoRádióban Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa. Az előző csúcstartót, a 2003-as júniusi átlagot búcsúztatta az idei hónap. Az idei év a szakember szerint jól illeszkedik az éghajlatváltozás trendjébe, 1901 óta Magyarországon a júniusok 1,6 fokos melegedést mutatnak. Lakatos Mónika arról is beszélt, hogy a jövő hét elejéig ugyan kissé mérséklődik majd a meleg, és 28-30 fok körüli maximumok várhatók, de a távolabbi kilátásokat nézve elmondható, hogy átlag körüli, vagy az átlagosnál kissé melegebb nyárra számíthatunk.

Forrás: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az idei júniusban a maximumok voltak magasabbak a minimumokhoz képest, tehát a nappali hőmérsékletek alakultak jóval a sokéves átlag felett. 4,3 Celsius-fokkal volt magasabb az idei júniusi átlagos maximum, mint a sokéves átlag. A legmagasabb hőmérsékletet idén júniusban Zagyvarékason mérték június 27-én: 36,4 fokot mutattak a műszerek.

Idén júniusban országos átlagban 70 milliméter körüli csapadék hullott, ez a normál 90 százaléka, tehát csak tíz százalékban maradt el a júniusi csapadékmennyiség a sokéves átlagtól. Sokfelé az országban 100 milliméter feletti napi csapadékmennyiséget rögzítettek a múlt hónapban - tette hozzá a szakember.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06