Mennyiért lesz vevőm a napraforgóra, kukoricára?

agrarszektor.hu
Napraforgóból és kukoricából Ukrajnában nagy termést várnak, és ez az, ami igazán lényeges az európai piacon. A mostani hírek alapján hazánkban is lesz bőven árualap. A világ más részeiről sokkal rosszabb hírek érkeznek, mégis úgy tűnik, nincs ok a hiánypszihózisra. Mit tegyünk ilyenkor, mennyiért ígérjük oda a termést?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A határidős piacok egyik sajátossága, hogy több szállítási határidőre is közölnek árat, és amit ott látni, az időnként mást mutat, mint amit a józan ész alapján várnánk. Olvasom a híreket, és nem hiszek a szememnek: az idei október-decemberi szállításra az ukrán napraforgóolaj ára tonnánként 20 dollárral magasabb, mint a 2020 első negyedévi szállításra. Előveszem a párizsi tőzsde jegyzéseit, és ott is hasonló tendencia van: a repce ára novemberre ugyanannyi, mint februárra, és a májusi jegyzés ennél 2 euróval alacsonyabb. Mit jelent ez? A jelek szerint nemcsak hogy nem térül meg a tárolás és finanszírozás költsége, de

a piac azt várja, hogy a kínálat később a mostaninál is nagyobb lesz, és ez az árak csökkenésének irányába hat.

Egyelőre a jelenség csak az olajosmagvakat érinti. A hazai repcetermésünk gyakorlatilag exportra megy, a napraforgótermés feldolgozása viszont kiemelkedően nagy (és koncentrált), de a termék, mármint a napraforgóolaj, igen jelentős hányada szintén exportra kerül, így a rotterdami piac határozza meg az árát. Hogy miért érdekes ez? Ha elmúlik a hiánypszichózis, és kiderül, hogy mégis van elegendő áru, akkor az előre gondolkodók azonnal lépnek, és egyre lejjebb nyomják az árakat. Ez következhet be itthon is, és nem csak az olajosmagvaknál, de a kukoricánál, sőt a búzánál is.

Láttuk már idén az árpa helyzetének változását. Az elmúlt években megszoktuk, hogy van egy jelentősnek mondható export a betakarítást követően - ez elmaradt az idén. Megszoktuk, hogy aratásból indul a búza exportra, ám most ez is akadozik. Sajnos nem látom a piacon a nagy tolongást az áruért. A kukoricáról meg az a hír járja, nagyon jó lesz a termés. Ez az áru elvben exportot igényel, de könnyen lehet, hogy január-márciusban olcsóbb lesz, mint most. Érdemes ezt is számba venni, nehogy túlspekuláljuk magunkat.


Vagyis ebben a helyzetben egyetlen dolgot tudok tanácsolni: kössük le a termés felét azon az áron, amennyiért már egy kis hasznunk is képződik rajta. Az már most látszik, a korábbi 46.000 forintos tonnánkénti dunántúli vagy a 43.000 forintos alföldi telephelyi árak elmúltak, és az új árszint 2.000-3.000 forinttal lejjebb került. A tőzsdei jegyzésekben benne van még a további 8-10%-os csökkenés lehetősége. Legalábbis addig, amíg úgy tűnik, minden rendben van az idei termés körül.

Bidló Gábor

Budagabona/Prudens Ceres

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14