Érdekes: szüret előtt tízszeresére ugrott a behozott folyóbor mennyisége

agrarszektor.hu
A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci jelentése alapján az év első 7 hónapjában még mindig több folyóbort vittünk ki, mint palackosat, most azonban a behozatalban kiegyenlítődött a kétféle kiszerelés aránya. Érdekes, hogy a tavalyi csúcstermést követő túltelített piac mellett, amikor Magyarországon a zöldszüreti támogatást igényelték a gazdák, az országba behozott lédig bor mennyiségében egy nagyságrendet, értékében pedig a négyszeresére tudott ugrani.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A KSH adatai szerint Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2019. január-július között, mennyiségben 39 százalékkal, értékben 25 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához viszonyítva. (Az európai piacok általánosan túltelítettek voltak - agrárszektor.hu)

A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányadát (64 százalék) továbbra is a lédig borok tették ki.

Most is a fehérborok voltak a keresettebbek: az összes kivitel csaknem 84 százalékát tették ki az idei év első hét hónapjában. Ugyankkor a behozatalban is nagyságrendet ugrott a lédig borok mennyisége, így elérte a palackozott borokét: 2,8 ezer hektoliterről 30,4 ezer hektoliterre nőtt a megfigyelt periódusban, eközben a palackozott borok behozatala csak 6 százalékkal  bővült 29,6 ezer hektoliterre.

A palackos borok behozatalának értéke alig 12 százalékkal emelkedett, a lédig boroké pedig több mint a négyszeresére nőtt.

Tekintettel arra, hogy ez az értékbeli növekmény tízszeres mennyiséggel párosult, valójában a lédig bor nyomott nyomott ára motiválta a behozatalt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03