Minden ötödik tonna búzát elveszíthetjük a rezisztens gyomok miatt

Minden ötödik tonna búzát elveszíthetjük a rezisztens gyomok miatt

agrarszektor.hu
Évente mintegy négy millió tonna növényvédő szert használnak fel a gazdák világszerte. Jelenleg 253 ismert herbicidrezisztens gyombiotípust találtak a világon, de az emberi antibiotikum-rezisztencia ismert költségeivel ellentétben a gyomok elleni küzdelem áráról eddig nem végeztek számítást. Most az angolok megtették, horribilis összeg jött ki a végén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tudósok először számolták ki, hogy mennyibe kerül a herbicidellenálló gyomok elleni küzdelem az őszibúza-termesztésben. A parlagi ecsetpázsit (Alopecurus myosuroides) egy őshonos növény Európában, és egyre jobban terjed a mezőgazdaságilag művelt földeken. Ennek oka, hogy a növény  több korábban használt gyomirtó hatóanyagra is tolerenssá kezd válni - írja a farminguk.com.

Az ecsetpázsitot már Nyugat-Európa gazdasági szempontból legjelentősebb gyomjának nevezik, ami Angliában éves szinten 800.000 tonna termésveszteséget okoz az őszi búzában, és 400 millió font (155,2 milliárd forint) költséggel jár a jelenléte. Az elemzést december 23-án publikálták a Nature Sustainability lapban, miután a kutatók megalkottak egy matematikai modellt, amelyik különböző kiinduló feltételek mellett segített felbecsülni az ecsetpázsit gazdasági hatását.

A herbicidek túlzott használata egyrészt a vizek szennyeződéséhez és az élővilág szegényedéséhez vezet - hiszen az elpusztított növényfajokra támaszkodó életközössgégek is veszélybe kerülnek -, másrészt elősegítik a rezisztens gyombiotípusok kialakulását is, ami végül a kultúrnövények termésében okoz kieséseket.

A kutatók szerint minden egyes évben 0,82 millió tonna búzát veszít el az Egyesült Királyság az ecsetpázsit miatt, ami felér a belső búzafogyasztás 5 százalékával.

Ez nem tűnhet soknak, de ha belegondolunk, hogy mennyi ponton lehetséges egy évjáratban 5-10 százaléknyi termést elveszíteni - például a szárazság, a rovarok vagy a nem optimális mikroelem-ellátottság miatt - akkor luxusnak tűnik ez az 5 százalékos kiesés is. A legrosszabb szcenárióban, amikor a táblában nagy mennyiségű rezisztens ecsetpázsittal kalkuláltak a kutatók, a termésveszteség elérte a 3,4 millió tonnát, ami már a hazai búzafelhasználás 21 százalékát teszi ki, vagyis minden ötödik tonna búzáról le kellett mondani a gyomosodás miatt. A költségeket ebben az esetben éves szinten 1 milliárd fontra (388 milliárd forintra) tették az angolok.

Megjegyezzük, csak kalászosokban 21 különböző rezisztens biotípusokkal rendelkező gyomnövényt tartanak számon Európában, ilyen a nagy széltippan, az angolperje vagy a pásztortáska is. Magyarországon a rezisztens fenyércirok okozza a legtöbb problémát. Amerikával ellentétben - ahol extrém magas a glifozátfelhasználás - Európában inkább azALS-gátlókkal és ACCázokkal szemben fejlődik ki a gyomokban rezisztencia. Előbbiek a fehérje-anyagcserét gátolják az elágazó szénlácú aminosavak bioszintézisének blokkolása által, míg utóbbiak a zsírsavak szintézisét, ami a membránok rossz működéséhez vezet.

A kutatók az adatokból arra a következtetésre jutottak, hogy a peszticidek felhasználását mérsékelni kell, hasonlóan ahhoz, ahogy az antibiotikumok mennyiségét az állati és humán gyógyászatban, különben nem bírjuk a  tempót az ellenálló biotípusok megjelenésével. A gyommentesebb termelési környezet elérhető egy jó vetésforgó és szerrotáció, illetve szerkombinációk révén, a kultúrnövény gyomelnyomó képességének növelése pedig az egyenletes kelés és gyors fejlődés támogatásával. Ez a versenyfutás természetesen nem nyerhető meg a gyomokkal szemben, csak egy kis előnyhöz jutunk vele, ami viszont létkérdés lehet a termelésben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?