Lebutítható az okos farm a dolgozó szintjére? Így látják a termelők

Lebutítható az okos farm a dolgozó szintjére? Így látják a termelők

Agrárszektor
A PREGA konferencián sok szépet és jót hallottunk csodás és ma még gyakran megfizethetetlen technikákról, de az előadókhoz érkező kérdésekből és a szünetekben zajló magánbeszélgetésekből egy egészen más probléma rajzolódott ki: a képzettség hiánya. Szerencsére néhány egyszerű javaslat is érkezett a problémára. Alábbiakat vitára bocsátjuk az Agrárszektor olvasói között.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A pontosabb vetést lehetővé tévő technika drága, de a kezelésére alkalmas munkaerőt ennél is nehezebb megtalálni. Amikor ebédszünetben egymást között latolgatták a gazdaságvezetők a differenciált mélységbe vagy tőszámmal való vetést, hamar rádöbbentek, hogy az egész nem a gépeken, hanem Józsin fog megbukni, aki a kormány mögött ül. Tehát valami sokkal egyszerűbb, számára is könnyen kivitelezhető megoldásra lenne szükség.

Ma már műholdas felvételekkel is ellenőrizhetjük saját tapasztalatunkat arról, hogy melyik a tábla legtermékenyebb része. Mint a gazdaságvezető megjegyezte: dombos vidéken ez jellemzően a domb alja, ahol a "lecsorgó" szerves anyag felhalmozódik. Ez egy viszonylag éles határvonallal kijelölhető terület.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

"Mindenki számára a legkönnyebb megoldás, ha nem differenciáltan vetünk, hanem mindenütt ugyanúgy, de osztott magtartállyal. Csak most nem műtrágya lesz a vetőgépben, hanem kétféle vatőmag. A domb aljába betesszük a "versenylovat", ami 15 tonnát hoz, a tetejébe meg ugyanazzal a tőszámmal egy igénytelenebb kukoricát. A traktorosnak csak azt kell észben tartania, hogy melyik kukorica vetése mikor indulhat" - hangzott el egy egyszerű megoldás a "precíziós" vetésre.

Ugyanezek a gondok merültek fel az állattenyésztési szekcióban is. Az elektronika egy része azt szolgálja, hogy a dolgozókat megfigyelhesse a tulajdonos, ajtónyitásokat felügyeljen és hibás beállításokat szűrjön ki. Más része a környezeti paramétereket monitorozza az állomány védelmében, a harmadik pedig képes egészen összetett élettani folyamatok lekövetésére is, mint például egy bendőszonda.


"Józsi bácsi 10 disznóval éppen azt tudta az állományáról, mint ma a legösszetettebb mesterséges intelligencia. Tudta, hogy mit jelent, ha verekednek a malacok a vályúnál, ha összebújnak, vagy ha szanaszét hevernek. A probléma az, hogy a telepi állatlétszám a piaci verseny miatt folyamatosan nő, egy gondozónak ma már naponta egyetlen másodperce van egy állat megfigyelésére" - vetődött fel annak magyarázataként, miért van szükség ma gépi látásra és mesterséges intelligenciára az állatállományban.

Adathalmazokkal helyettesítjük a gondozó szemét, de a végeredmény egy olyan bonyolult garfikonrendszer, amiből Józsi bácsi számára csak riasztások beépítésével derül ki, hogy éppen valami szokatlan dolog történik. A probléma okát már magának kell megtalálnia. Persze ez is előrelépés, mert akkor odamehet a kérdéses állathoz, és kiderítheti, hogy lázas-e, vagy csak feldúlta a korosbítás, esetleg fialt, vagy éppen melege van. A baj ott kezdődik, amikor a gondozó, vagy ami még rosszabb, a telepvezető, a probléma esetleges forrásait sem képes azonosítani.

A hallgatóságban ezen a ponton kitört a vita, hogyan lehetne ezt a helyzetet orvosolni. Volt, aki a képzés színvonalát emelte volna, volt aki azt hiányolta, hogy "kívülről jött", gyakorlatban bizonyított szakemberek nem mehetnek el egyetemi oktatónak, volt, aki a diákokat vitte volna ki a cégekhez (lásd duális képzés), míg mások pont fordítva: a cégeket hívták volna meg egyetemi előadásokat tartani. Utóbbi óhatatlanul az adott cég marketingérdekeit is szolgálja.

Önnek mi a véleménye a fentiekről?

Ide megírhatja: agrarszektor@portfolio.hu.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?