Fertőzött vetőburgonyát talált a hatóság Somogy megyében

Fertőzött vetőburgonyát talált a hatóság Somogy megyében

agrarszektor.hu
A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum károsítót mutatott ki az egyik holland származású vetőburgonya-tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az azonos fémzárszámú tételből két Somogy megyei céghez szállítottak - 47.500 kg, illetve 3.750 kg mennyiségben -, a területileg illetékes kormányhivatal mindkét esetben elrendelte a fertőzött vetőburgonya megsemmisítését. A kifogásolt tételek szerencsére nem érintkeztek más szállítmányokkal, így sikerült megakadályozni a károsító terjedését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum zárlati baktérium 2019-ben - az előző évekhez képest - jóval több helyszínen fordult elő hazánkban - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Nébih a kórokozó esetleges jelenlétének kiderítésére monitoring rendszert működtet, melynek keretében a megyei kormányhivatalok rendszeresen vizsgálják a termőterületeket, a forgalmazó- és tárolóhelyeket, valamint a felszíni vizeket.

EZ IS ÉRDEKELHET

A megnövekedett növényegészségügyi kockázat miatt 2020-ban az előző évekhez képest 30%-kal több hatósági szemle és laboratóriumi vizsgálat zajlik Magyarországon. A hatóság a hazai termesztés mellett az Európai Unió tagállamaiból származó burgonyatételeket is ellenőrzi, melynek során az idei év elején a Nébih laboratóriuma Ralstonia solanacearum károsítót mutatott ki egy, a Somogy Megyei Kormányhivatal által mintázott holland származású vetőburgonya-tételben.

A két szállítójárművel, azonos fémzárszám alatt érkezett, összesen 47.500 kg vetőburgonyát a vevő egy raktárban tárolta, más tételekkel nem került érintkezésbe. A fertőzés lehetséges kiterjedésének felmérésekor azonban kiderült, hogy ebből a fémzárszámú tételből egy másik Somogy megyei céghez is érkezett további 3.750 kg. Az ellenőrzések során mindkét szállítmány hiánytalanul rendelkezésre állt, így a teljes fertőzött tétel hatóság által elrendelt megsemmisítése megtörténhetett. A gyors intézkedésnek köszönhetően sikerült megakadályozni a károsító terjedését.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kórokozó terjedésének megakadályozása és a kártétel csökkentése érdekében, a Nébih szorgalmazza a hatóság és a termelők között az eddigieknél szorosabb partneri viszony kialakítását, valamint a folyamatos kommunikáció meglétét. A jelenlegi esetben is megtörtént a kapcsolatfelvétel a holland hatósággal, annak érdekében, hogy ellenőrizzék a termelőt, akitől a fertőzött vetőburgonya Magyarországra került. Az új növényegészségügyi szabályozás alapján az uniós ellenőrzési rendszer jelentősen szigorúbbá vált. Ezen intézkedések elsődleges célja, hogy elfogadható szintre csökkentsék a károsítók bekerülésének és terjedésének a kockázatát, illetve minimalizálják az általa okozott veszteséget az Európai Unió tagállamaiban. Bár a megelőzés és a felszámolás szintén költségekkel jár, az mindig nagyságrendekkel alacsonyabb, mint azok a várható veszteségek, amelyeket a kórokozó korlátlan terjedése okozna.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?