Hihetetlen fordulat a gabonapiacon: nagyot változtak az árak az elmúlt napokban

Hihetetlen fordulat a gabonapiacon: nagyot változtak az árak az elmúlt napokban

agrarszektor.hu
Az elmúlt héten Európában az eladók voltak fölényben az árupiacon, a takarmánybúza ára csaknem 4%-kal csökkent öt nap alatt. Chicagóban sem volt sokkal jobb a helyzet. A búza 2,8%-kal, a kukorica pedig 1,4%-kal lett olcsóbb, a szójabab árjegyzése viszont emelkedett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy tonna búza 189,37 dollárba került a múlt heti 2,8%-os lejtmenetet követően a chicagói árutőzsdén, írta meg az Agrofórum. A kukorica kisebb mínusszal, 1,4%-os lejtővel úszta meg az időszakot és 125,14 dollárra ment le a tonnánkénti kurzus. A szójabab viszont drágult és 311,86 dollár/tonnás értékre emelkedett az árjegyzés görbéje az 1,3%-os heti drágulásnak köszönhetően.

A többi agártermék ára is vegyesen alakult, a repce 1,6%-kal, a szójaolaj 4,4%-kal, a cukor pedig kiemelkedő 11%-kal százalékkal ugrott meg. A kakaó és a kávé piacán is pluszokat hozott a múlt hét, előbbi kurzusa 2,5%-kal, utóbbié pedig 1,2%-kal emelkedett. A narancslé is 1,9%-kal kúszott feljebb. Viszont meglehetősen nagy mínuszokat hozott a zab és a rizs kereskedése, előbbi 5,9%-kal, utóbbi pedig 11%-kal zuhant. A rizs ára hét éves csúcsról korrigált az elmúlt héten.

Európában múlt héten a mínuszok domináltak gabonatermékek piacán, hiszen a négy kiemelten fontos agrártermék közül csak a repce ára ment felfelé és az is csupán 0,3%-kal. A takarmánybúza ára továbbra is meglehetősen volatilis, azaz élénken mozog fel és lefelé is, Miután múlt héten 4,8%-kal drágult, most 3,7%-kal zuhant az elmúlt öt napban és végül 150,3 eurót kértek egy tonna takarmánybúzáért. A malmi búza megúszta kisebb mínusszal, csak 1,8%-kal csökkent a kurzus ugyanezen az időtávon és végül 195,75 euró/tonnán hagyta el parkettet az árjegyzés. A kukorica befektetői sem örülhettek, igaz itt csak 0,5%-os heti mínusz alakult ki és 165,25 euró/tonnára ment le az ár. A repce kurzusa viszont emelkedett az időszakban és a 0,3%-os plusz 367,5 euró/tonnás árat eredményezett a párizsi árutőzsdén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?