Jó hír a termesztőknek: nem kell többé aggódni az uborka rettegett betegsége miatt

Jó hír a termesztőknek: nem kell többé aggódni az uborka rettegett betegsége miatt

agrarszektor.hu
A holland Rijk Zwaan, a zöldségfélék egyik vezető nemesítője a világon elsőként mutatott be fuzáriummal szemben ellenálló uborkát, mindjárt három fajtát is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az előző szezonban több ország termelői is tapasztalatokat szerezhettek az úgynevezett 'For Defense' fajták próbatermesztése során, olvasható a FruitVeB oldalán. A spanyolországi San Augustín-ban (Almería tartomány) termelő hajtatókertész, Jaime Jimenez a Forami RZ fajtával dolgozott.

Nagyon jó tapasztalataim vannak, a fajta minden fuzárium okozta problémát megoldott. Nagyobb volt a hozam is, az uborkák minősége pedig kiváló volt

- mondta Jaime Jimenez.

Az uborkatermesztés során a Fusarium gomba jelenti a legnagyobb problémát. Ez a kórokozó nagy károkat képes okozni, különösen a talajon és fűtés nélküli termesztéstechnológiával dolgozó nem túl korszerű termesztőberendezésekben. A betegség inkább ősszel és a téli időszakban jelentkezik, akkor, amikor a dél-európai termesztés fő szezonja van. A Rijk Zwaan által létrehozott fuzárium-rezisztens fajták közül a Forami RZ és a Forada RZ spanyolországi és görögországi termesztésre kifejezetten alkalmasak.

A Forami RZ fajtában benne van minden, ami garancia lehet az eredményes termesztéshez, nagyon jó a fajtában lévő rezisztencia-csomag. Mivel azonban manapság Spanyolországban a gazdák az új CGMMV (uborka zöld foltos mozaik vírus) kórokozójával is küzdenek, Jaime Jimenez elmondta, hogy szívesen látnának egy olyan fajtát is, melyben már a Fusarium- és a CGMMV-rezisztencia egyszerre van jelen.

Most, hogy a fuzáriummal szembeni ellenállóság már két kereskedelmi fajtánál is sikeresen működik, a Rijk Zwaan szeretné ezt a jellemzőt több szegmensben is bemutatni. Cor Haaring, az uborkanemesítési program vezetője elmondta, hogy jelenleg azon dolgoznak, hogy Dél-Afrika, Ausztrália és Mexikó termesztőinek egy fuzáriummal szemben rezisztens kígyóuborka-fajtát tudjanak adni, mivel ezekben az országokban is igen nagy problémát jelent a kórokozó. Berakóuborka-fajtákkal is belekezdtek már a termesztési kísérletekbe, a törökországi Izmir régióban tavaszi és nyári termesztési szezonban használható alkalmas fajtát is keresnek. Nyáron ezeket a fajtákat Jordániában is tesztelni fogják majd. Emellett dolgoznak a fuzárium-rezisztencián az ázsiai uborka-programukban és a salátauborka-fajtáknál is.

A fuzáriummal szembeni harc igen nehéz. Akkor pedig különösen, ha a kórokozó ellen hatékony növényvédőszerek nincsenek engedélyezve a kultúrában. Mostanáig az ellenálló alanyra oltás volt az egyetlen eszköz a betegséggel szemben, azonban ez egy drága megoldás, mondta el Javier López Rodríguez termékfelelős specialista. Azok a cégek, akik a Forami RZ fajtával dolgoznak, elégedettek. Nem csak a rezisztencia miatt, hanem a termés minősége miatt is. Az uborkák csak néha voltak kicsit rövidebbek az elvártnál. A Forami RZ tavasszal és nyáron teljesít a legjobban, a másik 'For Defense' fajta, a Fornax RZ pedig őszi és téli termesztésre való.

A betegség-ellenállóság kérdésében gyakori kiindulási pont a Növénykórtani részleg. A folyamat azzal kezdődik, hogy keresnek egy uborkát, amely már rezisztens a betegséggel szemben. Több ezer növényt tesztelnek, sokszor vad fajokat is, hogy megtalálják a megfelelőt. Amikor megtalálták azt, a következő feladat, hogy a kívánt tulajdonságot átültessék a szigorú elvárásokat teljesítő kereskedelmi fajtákba.

Nagyon sok keresztezés és szelekciós munka eredménye, mire a Fusarium-rezisztenciát hozzá lehet adni az olyan elvárt tulajdonságokhoz, mint a magas hozam és a növekedési jellemzők, mint például a növényhabitus, a termés típusa, mérete, alakja, színe és íze

- mondta Daniël Ludeking, a növénykórtani kutatásokkal foglalkozó csoport vezetője.

A Rijk Zwaan Növénykórtani részlegének nagy gyűjteménye van Fusarium változatokból, a világ minden tájáról. A Fusarium oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum kórokozó felelős az uborka gyökerének és tövének fertőzéséért. A cég folyamatosan figyeli a kórokozó új változatait és rendszeresen teszteket végez, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az új 'For Defense' fajták is ellenállóak ezekkel szemben.

Daniël Ludeking elmondta amikor a Rijk Zwaan nemesítői már majdnem befejezték a munkát és azt gondolják egy fajtáról, hogy rezisztens, valamint az elvárásoknak megfelelően fog viselkedni a termesztésben, a cég a rezisztencia mértékét gyakorlati körülmények között is leteszteli. Ez azt jelenti, hogy az új fajtát a termesztésben, a termelőknél is kipróbálják. Itt az újonnan nemesített ellenálló fajta tulajdonságait és eredményeit is összehasonlítják a referencia fajtákkal. A gyakorlati körülmények között történő rezisztencia vizsgálatok évekig is eltarthatnak. Egészen addig folynak, amíg a nemesítési és növénykórtani részlegek teljesen meg nem győződnek arról, hogy a rezisztencia a többi tulajdonsággal kombinálva is töretlenül megmarad. Az új fajta csak ekkor kap nevet és kerül forgalomba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?